Киев обвини Русия, че е нахлула в Украйна

Киев обвини Русия, че е нахлула в Украйна | StandartNews.com

Киев. Украинският президент Петро Порошенко е отменил посещението си в Турция, позовавайки се на "настъплението на руските войски" в източната част на страната, предадоха световните агенции.

Порошенко заяви, мястото му е в Киев, с оглед на рязкото влошаване на ситуацията в региона на Донецк.

Забележките му дойдоха след като про-руски бунтовници превзеха град Новоазовск и застрашиха стратегическия пристанищен град Мариупол, в южната част на региона.

Русия заяви, че нито една военна част не е пресякла границата на Украйна.

Киев иска и извънредно събиране на Съвата зи сигурност на ООН, добави Порошенко. По думите му Украйна ще се обърне и към партньорите си в ЕС с искане за спешно свикване на Съвета на ЕС. Такова заседание на държавните лидери е предвидено за събота, но с дневен ред, посветен за определяне на високи постове в новата администрация на ЕС.

Елла Полякова, член на консултативния Съвет по въпросите на човека към президента Владимир Путин, заяви в четвъртък, че според нея Русия в момента извършена инвазия в Украйна. "Когато маса народ под заповедите на командирите си, качени на танкове и БТР-и и с употребата на тежки оръжия се намират на територията на друга държава, прекосяват границата, смятам, че това е нахлуване", заяви тя пред Ройтерс.

От СНБО днес заявиха, че руската армия е превзела град Новоазовск. Карти в руските медии, описващи събитията от последните 24 часа, показват че украинските части са изгубили контрола над дълга десетки километри ивица по границата с Русия, простираща се на юг чак до брега на Азовско море.

"Продължава контранастъплението на поделенията на въоръжените сили на Руската федерация и бантиските отряди в югоизточните части на Донецка област. Вчера под контрола на руските военни премина град Новоазовск, както и редица населени пунктове от Новоазовскш, Старобешевскш и Амвросиевскш райони", се казва в официалното съобщение.

Украйна съобщава за обстрел с артилерийски ракетни системи "Град" от руска територия и атака от две колони бронирана техника, навлезли от Ростовска област. "Понеже нямат тежко въоръжение, граничарите и войниците от националната гвардия са отстъпили."

Междувременно, висш служител на НАТО е заявил, че най-малко 1000 руски войници са навлезли и са започнали бойни действия на територията на Украйна, съобщи агенция Ройтерс.

"Смятаме, че в Украйнa в момента се намират над 1000 руски войници", заяви служителят на НАТО в централата на Северноатлантическия алианс в Южна Белгия. "Те подкрепят украинските сепаратисти и се бият заедно с тях."

Първата руска реакция на обвиненията от Киев и НАТО дойде от постоянния представител на Москва в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Андрей Келин заяви след заседание на Постоянния съвет на ниво посланици във Виена, че "няма никакви руски колони".

"Нашите партньори на заседанието се интересуваха не от хуманитарната ситуация в Югоизточна Украйна, а от някакви митични руски колони бойна техника, които едва ли не се придвижвали в момента към Новоазовск. За това говореше само украинският представител. Никой друг няма подобни данни и, разбира се, няма никакви колони", казва Келин, цитиран от РИА Новости.

Руски войски в Украйна не може да има, защото "не ни трябва война", казва Евгений Бушмин, зам.-председател на Съвета на федерацията и сенатор от Ростовска област. Пред РИА Новости той казва, че твърденията на украинския президент Петро Порошенко за руска интервенция са провокация. Бушмин казва, че говорил по телефона с администрацията на Ростовска област "и там нищо не знаят по този повод".

Леонид Слуцкий, народен представител в Държавната дума и председател на комисията за Общността на независимите държави, коментира, че "лъжата стана неотменна характерна черта на киевските власти и думите на Порошенко не могат да изненадат никого нито тук, нито на Запад". Мога само да заявя, че няма никакви основания за подобни думи, а хунтата постарому продължава да прехвърля проблемите от болната глава на здравата, добави той. "Господин Порошенко няма нужда да търси черна котка в тъмна стая, особено когато там няма котка."

Свое опровержение разпространиха и от т.нар. Щаб на отбраната на Донецката народна република. В него се казва, че "руски войски на територията на Новорусия няма, освен ако Порошенко няма предвид някакви други територии на Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай