Киев нареди масираногън по опълченците

Киев нареди масираногън по опълченците | StandartNews.com

В центъра на града падат снаряди, боевете за летището продължават

Въоръжените сили на Украйна получиха в неделя сутрин заповед за "масиран огън по позициите на опълченците" в зоната на антитерористичната операция в източната част на страната. За това съобщи съветникът на президента и помощник на министъра на отбраната Юрий Бирюков в профила си във Фейсбук. По думите му заповедта се отнася до всички украински войски в сектор Б. Веднага след разпространението й се е открил масиран огън по позициите на сепаратистите.

По-рано от щаба на антитерористичната операция беше съобщено, че в събота вечерта опълченците са извършили 28 обстрела на позиции на украинските военни. От своя страна самите опълченци обвиняват военните в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня 32 пъти.

Ожесточените сражения на летището в източния украински град Донецк продължиха и днес, част от града е парализиран от бомбардировки. Поне два снаряда са паднали близо до центъра на града, където общественият транспорт е спрян, а магазините са затворени. Онази вечер армията с помощта на десетина танка спря офанзивата на бунтовниците и прокара коридор за изпращане на подкрепления на летището и евакуиране на жертвите - двама или трима загинали и двайсетина ранени, според различни източници. Най-малко един танк на опълченците е участвал в сраженията, твърдят от украинската армия.

От Донецка народна република съобщават за най-малко двама убити цивилни за последните 24 ч. От началото на конфликта в Украйна в средата на април са загинали над 4800 души.

Украинският президент Петро Порошенко обеща Киев да си върне контрола над източните райони и се зарече да не отстъпи "нито къс" украинска земя на проруските сепаратисти. Той също така каза, че в момента страната му е "единна както никога". "Ще възродим Донбас и ще докажем единството си", каза Порошенко на фона на офанзивата на украинската армия в Донбас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай