Киев използвал фосфорни бомби

Киев използвал фосфорни бомби | StandartNews.com

Министерството на отбраната на Русия има достоверни сведения, че в източна Украйна националната гвардия е използвала забранените в света фосфорни боеприпаси. Това съобщи заместник-началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Виктор Познихир, цитиран от местните медии.

Фактите, потвърждаващи това, са фиксираната голяма скорост на падането на боеприпасите, разсейването на ярко горящите елементи на голяма площ и мащабните пожари с висока температура на горенето. Според Русия, Въоръжените сили на Украйна са използвали тези забранени боеприпаси през юни и юли при обстрелването на Славянск, Краматорск, Семьоновка, Лисичанск и Донецк.

Междувременно САЩ обвиниха Русия, че обстрелва с артилерия украински военни позиции оттатък границата. "Имаме нови доказателства, че руснаците смятат да доставят по-тежки и по-мощни установки за едновременно изстрелване на много ракети на сепаратистките сили в Украйна, и имаме доказателства, че Русия обстрелва с артилерия украински военни позиции", заяви заместник-говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф. Тя уточни, че тази информация се основава на разузнавателни доклади. Двама висши представители на Пентагона, пожелали анонимност, твърдят пък, че руснаците засилили военното си присъствие на границата с Украйна от 12 000 войници миналата седмица на 15 000 сега. Освен това продължавала доставката на оръжие за опълченците и след авиокатастрофата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай