Киев: Имаме газ, колкото да не замръзнем

Украински ученички протестираха с призиви за мир в Мариупол в петък вечер

Киев: Имаме газ, колкото да не замръзнем | StandartNews.com

Трябват още поне 5 млрд. куб. м на Украйна, за да изкара зимата

Киев. Природният газ в хранилищата на Украйна е недостатъчен за нормалното преживяване на зимния сезон. Това предупреди на конференция в Киев премиерът на страната Арсений Яценюк. Той обясни, че на страната са нужни още най-малко 5 милиарда куб.м, но не е сигурно дали тя може да си ги купи.

"В нашите хранилища има до 17 млрд. куб. метра - това е недостатъчно, за да преживеем зимата, но стига, за да не замръзнем", каза Яценюк. Той отбеляза и проблемите с доставките на въглища за електростанциите на Украйна. Киев е принуден да го внася от други страни като Южна Африка, посочва ИТАР-ТАСС.

"Необходими са ни допълнително 5 милиарда кубически метра газ за зимата. Нямам отговор, дали можем да закупим тези обеми. В същото време Украйна ще може да преживее зимата, ако използва реверсни доставки", заяви Яценюк.
Реверсните доставки от Европа обаче в последните дни също бяха нарушени, след като газоподаването от Москва към няколко страни бе намалено. Според някои коментари причината за това е именно да се попречи на реверсните доставки към Киев.

На конференцията Яценюк обвини още руския президент Владимир Путин, че се опитва да завладее цяла Украйна и да възроди Съветския съюз.

Стрелба в Донецк клати примирието

Примирието между армията и опълченците в Източна Украйна бе разклатено вчера и в петък от стрелби в Донецк, съобщава АФП.

Украинската армия съобщи вчера, че в петък е отблъснала щурм срещу летището в Донецк.

"В петък много бунтовници с подкрепление от шест танка извършиха щурм срещу летището в Донецк, който бе геройски отблъснат от войниците", заяви Главният щаб на силите, които участват в операцията в източните региони на Украйна. Аерогарата обаче била опазена. В сутрешните часове вчера също бе съобщено за стрелба в няколко района на града.

Нов конвой достави помощи в Луганск

Втори руски хуманитарен конвой е преминал украинската граница в петък през нощта и събота сутринта, съобщиха руските медии.

Той е съставен от около 220 камиона. Този път камионите са минали бързо през граничния пункт "Донецк" и са се отправили към Донецк и Луганск, като пътят им е бил охраняван от проруските бунтовници. По-късно бе съобщено, че първите камиони вече са доставили помощта в Луганск и се връщат в Русия.

Конвоят бе натоварен с консерви, захар, брашно, генератори и други товари с общо тегло от 1880 тона.

Лавров: Подкрепете Порошенко

Президентът на Украйна Петро Порошенко има интерес от напредъка на постигнатите в Минск мирни договорености, а Западът трябва да подкрепи неговия стремеж за реализирането им. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в ефира на телевизия ТВ Центр. "Според мен Порошенко има интерес от напредъка на постигнатите договорености и се нуждае преди всичко от подкрепата на Запада, който залагаше на преход на украинската ситуация от "следмайданско" състояние в легитимно русло. Именно с тази цел бяха обявени президентските избори", каза Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай