Каталуния отново по пътя към независимостта

Каталуния отново по пътя към независимостта  | StandartNews.com

Правителството на Каталуня, заедно с обществени организации и други партии изготви "пътна карта" за извоюване на независимост от Испания.

Тя бе подписана от управляващата провинцията коалиция, съставена от Демократическата конвергенция, Левите републиканци на Каталуня, както и от обществените движения Каталунска национална асамблея, Културен омниум и Асоциация на общините за независимост.

"Това е исторически документ. Призоваваме и другите политически сили в Каталуня да се присъединят към него", каза каталунският премиер Артуро Мас, цитиран от БГНЕС.

"Предстоящите парламентарни избори в Каталуня, които ще се проведат на 27 септември, ще имат характер и на референдум за независимост. Изборите ще станат първата стъпка в процеса на отделяне на провинцията от Испания, който ще продължи максимум 18 месеца", се отбелязва в документа.

Очаква се за това време каталунският парламент да приеме решение за независимост, като ще бъде подготвена и проектоконституция на бъдещата независима държава Каталуня. Планира се и стартирането на преговори с Испания за излизане на провинцията от състава на кралството, провеждане на референдум за конституция и свикване на нови парламентарни избори, на които да бъде определено управлението на вече независимата държава.

На 9 ноември миналата година в Каталуня се проведе референдум за независимост, в полза на която се произнесоха над 80% от гласувалите. Правителството на Испания обаче обжалва легитимността на референдума пред Конституционния съд, който суспендира резултатите от допитването за срок от 11 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай