09:21 ч.

31.03.15

2 мин.

1410

3

0

Каталуния отново по пътя към независимостта

от редактор Румен Пенчев |

Каталуния отново по пътя към независимостта
Снимка: en.wikipedia.org

Правителството на Каталуня, заедно с обществени организации и други партии изготви "пътна карта" за извоюване на независимост от Испания.


Тя бе подписана от управляващата провинцията коалиция, съставена от Демократическата конвергенция, Левите републиканци на Каталуня, както и от обществените движения Каталунска национална асамблея, Културен омниум и Асоциация на общините за независимост.


"Това е исторически документ. Призоваваме и другите политически сили в Каталуня да се присъединят към него", каза каталунският премиер Артуро Мас, цитиран от БГНЕС.


"Предстоящите парламентарни избори в Каталуня, които ще се проведат на 27 септември, ще имат характер и на референдум за независимост. Изборите ще станат първата стъпка в процеса на отделяне на провинцията от Испания, който ще продължи максимум 18 месеца", се отбелязва в документа.


Очаква се за това време каталунският парламент да приеме решение за независимост, като ще бъде подготвена и проектоконституция на бъдещата независима държава Каталуня. Планира се и стартирането на преговори с Испания за излизане на провинцията от състава на кралството, провеждане на референдум за конституция и свикване на нови парламентарни избори, на които да бъде определено управлението на вече независимата държава.


На 9 ноември миналата година в Каталуня се проведе референдум за независимост, в полза на която се произнесоха над 80% от гласувалите. Правителството на Испания обаче обжалва легитимността на референдума пред Конституционния съд, който суспендира резултатите от допитването за срок от 11 месеца.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:07 · 01.04.2015
"Суспендира" !?!?!? Чисто българска дума.Браво!
Потребител · 01:06 · 01.04.2015
"Суспендира"!?!?! Чисто българска дума.Браво!
Потребител · 10:12 · 31.03.2015
И артурчо МасОНОВ си брои рублите,белким успее да отчупи парче от картата на Испания.Явно рубладжиите са пръснати по целия свят.Неговия предшественик се накраде едно хубаво и за да прикрие лъжите и кражбите им подхвърли,като на кучета идеята за отделянето на Каталуния.Тоа пък сега го замести в далаверата и продължи да раздува балона на национализма,но може да свърши зле,както ми намирисва.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент