Каталония прие закон за референдум за независимост

Каталония прие закон за референдум за независимост | StandartNews.com

Барселона. Парламентът на испанската област Каталония гласува в петък закон, който позволява провеждането на референдум за независимостта на региона от Испания, предаде AFP.

По този начин местният парламент се опитва заобиколи съпротивата на Мадрид срещу референдума за независимостта на Каталония, който е насрочен за 9 ноември.

Испанското правителство обаче се готви да контраатакува, като внесе жалба в Конституционния съд, който се очаква да я приеме.

Процесът към независимост на Каталония продължава въпреки резултата от референдума в Шотландия, заяви по-рано каталонският лидер Артур Мас.

Той остава твърде решен да организира референдум на 9 ноември въпреки опозицията на Мадрид.

Шотландия, където за разлика от испанското, британското правителство разреши провеждането на референдум за независимост, е изпратила мощно и ясно позитивно послание, мобилизирайки се да гласува, заяви Артур Мас на пресконференция в Барселона.

"Каталонският процес продължава и се чувства засилен, защото видяхме как една страна от Европейския съюз успя да намери съгласие, за да разреши този вот. Казвам го, защото ако някой смята, че победата на отговора "не" в Шотландия може да хвърли сянка върху каталонския процес, се лъже", добави той.

Ако лагерът на привържениците на независимостта беше победил, последиците от вота на европейско ниво щяха да са по-видимиско равнище. Няма да имаме прецедент с Шотландия, но може би първият пример ще бъде този на Каталония", допълни Мас.

Докато испанският премиер Мариано Рахой приветства отрицателния отговор на Шотландия, привържениците на каталонската независимост, които се бяха надявали да се възползват от ефекта от евентуална победа на отговора"да" в Шотландия, изразяваха задоволство от факта, че на избирателите там е било позволено правото да изразят мнението си, отбелязва Франс прес.

"Това, което видяхме в Шотландия и в Обединеното кралство, е правилният път и всъщност единственият път за решаване на конфликтите", каза Артур Мас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай