Кървава развръзка на турската заложническа драма

Кървава развръзка на турската заложническа драма | StandartNews.com

Прокурорът, който бе взет за заложник от крайнолява групировка в съд в Истанбул, е загинал, съобщи CNN. Мехмет Селим Кираз е починал в болницата от нараняванията си, получени по време на атаката, съобщи премиерът на страната Ахмет Давутоглу.

Двамата похитители са убити при престрелка с полицията след продължилите няколко часа преговори. 

Кираз беше обвинител по делото за смъртта на Беркин Елван, 15-годишно момче, което пострада от полицейско насилие при антиправителствените протести през юни 2013 г. и почина след 9 месеца в кома. Делото е със силна политическа натовареност, тъй като касае превишаване на правомощията на полицията към протестиращи срещу властта граждани. 

Отговорност за взимането на заложника пое лявата организация Революционен фронт за народно освобождение. Според публикация в социалните мрежи, те искали да отмъстят за смъртта на момчето. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган определи похитителите като терористи и каза, че те са влезли в сградата на съда, като се представили за адвокати. 

Въоръжените мъже взеха за заложник прокурора около 12.30 ч. вчера в кабинета му на шестия етаж на съда, предаде Анадолската информационна агенция. Полицията евакуира етажа и разположи снайперисти. Часове след обсадата се чу експлозия и серия от изстрели, но властите бяха наложили пълно информационно затъмнение на ситуацията и до рано сутринта медиите не разбраха какво се е случило. 

По думите на шефа на полицията в Истанбул заложникът е застрелян преди екипите за сигурност да нахлуят в кабинета. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай