Кървав петък за Германия (ОБЗОР)

Кървав петък за Германия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-вероятно един от стрелците е мъртъв, обявиха от полицията в Туитър

Кървав петък за Германия. Терор помрачи вечерта на множество хора в Мюнхен. Безразборна стрелба бе открита в търговския ценър "Олимпия" на площад „Карлсплац". По-късно изстрели се чуха и на метростанция в германския град.

Властите обявиха извънредно положение.Полицията съобщава, че са загинали осем души, а голям брой хора са били ранени, съобщава "Фокус".

Няма пострадали български граждани

Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Мюнхен. Това обяви външният ни министър Даниел Митов във Фейсбук. "Генералното консулство на Република България в Мюнхен и дипломатичските представителства на страната ни в Германия следят ситуацията в Мюнхен, където на два пъти бе открита стрелба", обясни той.

"Намиращите в района българи да избягват публични места и да следват указанията на властите. Телефон за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен: 0049 172 888 10 56", гласи още неговото съобщение.

Избягвайте публични места и спазвайте указанията на властите, съобщиха от МВнР в Туитър.

Премиерът със съболезнователни телеграми до Меркел и Зеехофер и Хорст Зеехофер

С тревога следим развитието на ситуацията в Мюнхен. Изразяваме съболезнования за дадените жертви на този терористичен акт, който ни потресе и възмути. Това пише в съболезнователни телеграми до федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел и министър-председателя на провинция Бавария Хорст Зеехофер премиерът Бойко Борисов, съобщиха от правителствения пресцентър.

Българската държава е солидарна с народа и правителството на Германия – „наш най-близък съюзник и приятел", допълватой.  „ И в този тежък момент, потвърждаваме решимостта си в общите ни усилия в борбата с тероризма", казва още министър-председателят Бойко Борисов.

Най-вероятно един от стрелците е убит

Има голяма вероятност един от стрелците да е убит. Това съобщиха от полицията в града в съобщение в социалната мрежа Twitter. По-рано първо бе обявено, че нападението е извършено само от един човек, после се появиха твърдения, че стрелците са най-малко трима и се издирват.

Към момента няма доказателства за ислямистки фон на нападението в Мюнхен. В социалната мрежа "Туитър" циркулира видео, което поражда съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десния екстремизъмНа записа е показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба. Мнозина обърнаха внимание на факта, че днес се навършват пет години от атентатите в Норвегия, извършени от Андерш Брейвик.

Арести след стрелбата

Има информация за задържани лица след стрелбата в търговски център и ресторант в Мюнхен, но вероятно това не са всички извършители. Това каза пред bTV генералният консул на България в града Антоанета Байчева.

„Телефоните трудно функционират, до момента няма подаден сигнал от български граждани в затруднено положение", каза още тя. 

Facebook активира „Safety Check"

след стрелбата. Така хората могат да сигнализират, че са оцелели и са в безопасност. В Twitter пък, под хаштаг Offenetuer (Отворена врата) жители на Мюнхен предлагат подслон.

Гаук ужасен от терора

Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че е „ужасен" от „убийствената атака" в Мюнхен, при която загинаха осем души, предаде AФП, цитирана от Агенция „Фокус".

„Аз съм с всички жертви в своите мисли и с всички тези, които скърбят или се боят за любимите си", заяви Гаук, добавяйки, че „солидарността му" е със спешните служби, които се опитват „да защитават хората и да спасяват живот".ѝ

Екипът на Меркел не изключва терор

Началникът на екипа на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви в телевизионно изказване, че възможността за терористично нападение в Мюнхен трябва да се вземе предвид, предадоха ВВС и Агенция "Фокус".

„Не изключваме нито една възможност. Ние сме в близък контакт в баварското вътрешно министерство цял следобед и вечер. Канцлерът е осведомяван за случващото се постоянно и всичко, което знаем и можем да съобщим засега е, че това е нечовешка, жестока атака. Мислите ни са с жертвите на нападението. Ние не можем да изключим терористични връзки, но не можем да ги потвърдим. В момента разследваме", заяви Петер Алтмайер.

Белгия: Нападението е страхливо и мерзко

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел осъди нападението над търговския център в Мюнхен, наричайки го „страхливо и мерзко", предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Хората да не качват видео в интернет

Полицията призовава хората да избягват спекулации относно нападението в Мюнхен, както и да не качват видеа във фейсбук с информация. „Това би направило работата ни значително по-лесна. Благодарим за подкрепата", пише в профила на полицията в социалната мрежа.

Спряха обществения транспорт

Метрото веднага бе затворено след стрелбата, по-късно спряха и другия обществен транспорт в града. Властите евакуираха централната гара в Мюнхен от съображения за сигурност.

Летище „Франц-Йозеф Щраус" в Мюнхен работи в обичаен режим. По-късно стана ясно, че чешко-германската и австро-германската граници „ще бъдат укрепена" след нападението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай