Кървав марш в Анкара (ОБЗОР)

Кървав марш в Анкара (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-малко 86 души загинаха при две експлозии на прокюрдска демонстрация

Три седмици преди изборите в Турция кървав атентат хвърли в ужас Анкара. Най-малко 86 души загинаха, а други 186 бяха ранени при две експлозии, избухнали по време на мирна демонстрация против насилието между турските правителствени сили и кюрдските бойци в Югоизточна Турция, съобщи "Дейли телеграф". Властите определиха нападението като терористичен атентат, а премиерът Ахмет Давутоглу свика спешно заседание на службите. Прокюрдският политически лидер Селяхаттин Демирташ обвини правителството за нападенията в Анкара. До късния следобед вчера българското посолство в Турция не разполагаше с информация за пострадали българи.

Здравният министър Мехмет Мюезиноглу съобщи, че 62-ма души са загинали на мястото на атентата, извършен пред жп гара в Анкара. Други 24 души са починали в болница, а не е изключено броят на жертвите да продължава да нараства. Очевидци разказаха как избухналата експлозия оставила след себе си разпилени части от човешки тела в радиус от 20 метра от мястото на взрива. Появи се и видео, в което се вижда как участниците в марша, организиран от профсъюзи, граждански и професионални организации, се държат за ръце и танцуват на улицата, когато избухва бомбата. Секунди по-късно сред тълпата прозвучава взрив. "Чухме една силна експлозия и след това една по-малка, след което настъпи паника и видяхме десетки тела", разказа очевидецът Ахмет Онен. Експлозията била толкова силна, че разклатила близките високи сгради. Знамена и банери, защитаващи кюрдските права, бяха използвани, за да бъдат покрити труповете по земята. Представител на турското правителство обяви, че случилото се е терористично нападение и се разследват информациите, че то е извършено от атентатор камикадзе. Очевидци обаче разказаха, че заради митинга полицията е била отцепила района и е проверявала участниците, така че версията за самоубийствено нападение е слабо вероятна. Турският депутат Сири Йондер заяви, че са открити подозрителен автомобил и съмнителен пакет. Очевидци разказаха, че линейките не успели да достигнат веднага до мястото на инцидента, както и че полицията е пречела на бързото извеждане на ранените от площада пред гарата. Появиха се информации, че полицаите са стреляли във въздуха, за да разпръснат разгневените протестиращи малко след взривовете. Те скандирали "полицаи-убийци" към служителите на реда. Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ обвини турското правителство за нападенията в Анкара. "Свидетели сме на клане. Беше извършена жестока и варварска атака", заяви Демирташ. В свое изявление партията му заяви, че нейните членове са били основната мишена на взривовете. Партията отмени всичките си предизборни прояви.

До снощи никой не бе поел отговорност за кървавата атака, но зад нея може да стои "Ислямска държава", писа "Дейли телеграф". Неотдавна Турция позволи на САЩ да извършват удари по джихадистите от нейната база "Инджирлик". Именно "Ислямска държава" бе една от обвиняваните за кървавата атака през юни, когато в град Суруч загинаха 33 души. Това увеличи напрежението между кюрдите и турското правителство и доведе до край на неколкогодишното примирие, обявено от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Вчера обаче ПКК обяви временно спиране на огъня до изборите, което може да увеличи изборните шансове на партията на Демирташ. В Турция на 1 ноември ще има извънредни парламентарни избори, след като през лятото изненадващата подкрепа за умерената прокюрдска партия лиши управляващите от мнозинството, което имаха в продължение на десетилетие.

Ердоган: Искат да
разделят страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро осъди терористичния акт в Анкара, заявявайки, че нападението е срещу единството и мира в страната, предаде Ройтерс. "Аз строго осъждам това отвратително нападение срещу нашата страна. Целта на атентата в Анкара е да доведе до сблъсък различните части на нашето общество. Най-добрият отговор на тероризма е да проявим солидарност. Нашата държава, всички нейни институции работят за изясняването на случилото се. Уверен съм, че виновните скоро ще бъдат заловени и изправени пред съда", заяви Ердоган. Държавният глава на страната отмени цялата си програма в Истанбул. Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция не заслужава това. Той каза още, че партията му отменя всички запланувани за вчера събития.

ПКК обяви временно
примирие до вота

Поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) призова бойците си да спрат всякаква бунтовническа дейност в страната, освен в случай, че бъдат нападнати, съобщи близката до бунтовниците агенция Фърат, предаде Ройтерс. Политическото крило на ПКК - Съюза на кюрдските общини, обединяващ всички движения на бунтовниците, заяви, че решението е било взето в отговор на призиви от Турция и извън нея. Бойците на ПКК ще се въздържат от действия, които може да попречат на "справедливите и честни избори", се посочва в изявлението. В Турция предстоят предсрочни парламентарни избори на 1 ноември. Изявлението бе направено няколко часа, след като най-малко 86 души загинаха при две експлозии на митинг край централната жп гара на Анкара. Преди три месеца ПКК прекрати примирието, което спазваше от две години в Турция.

Арестуваха главен
редактор за
обида на Ердоган

Бюлент Кенеш прибран заради свои коментари в Туитър

Главният редактор на англоезичния турски вестник "Тудейс Заман" Бюлент Кенеш бе арестуван по подозрение, че е обидил турския президент Реджеп Тайип Ердоган със свои изказвания в Туитър, съобщи "Дейли телеграф". Арестът на Кенеш, който има връзки с ислямския проповедник и противник на Ердоган Фетхуллах Гюлен, бе извършен в петък вечер от цивилни полицаи пред очите на журналистите. По-рано в петък съдия разпореди арестуването на Кенеш заради поредица от туитове, написани през август. Вечерта полицията нахлу в офисите на "Тудейс заман", който е английската версия на всекидневника "Заман", най-продаваният в Турция вестник, в Истанбул и показа съдебно решение за ареста на Кенеш. В четвъртък той беше привикан в дирекцията на полицията за обяснения след иска на адвокатите на Ердоган и освободен, но със забрана да напуска страната. Преди това се наложи да бъде прегледан в болница и след това даде показания. В събота сутринта той трябваше да се изправи пред съда и да отговаря за публичните си обиди към турския президент. В минутите преди ареста си главният редактор размаха съботния печатен брой с карето на първата му страница, което разкрива причината за натиска върху него. Това не е първият път, в който Кенеш е арестуван за обида на Ердоган. През юни тази година той получи 21 месеца условна присъда за свой туит през юли 2014 г.

Екстрадираха германче,
обучено от джихадисти

Германски прокурори съобщиха, че Турция е депортирала германски тийнейджър, обвинен, че е бил обучен от "Ислямска държава" в Сирия, предаде АП. 19-годишният младеж Сами У. е докаран вчера със самолет в Щутгарт и е отведен в ареста. Младежът е обвинен, че през март е заминал за Сирия през България и Турция, за да участва в сирийската гражданска война. Според прокурорите той е заподозрян, че се е присъединил към "Ислямска държава" и е преминал обучение за боравене с оръжия.
През юли тийнейджърът избягал в контролиран от кюрди район в Северна Сирия и оттам продължил за Турция, където бил арестуван.

Путин: Да борим
заедно тероризма

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган във връзка с атентата в Анкара, предаде Нюзру. В своята телеграма Путин изразява надежда, че извършителите и поръчителите на "това цинично престъпление" ще понесат заслуженото наказание. Руският президент изразява готовност за най-тясно сътрудничество с турските власти за борба с терористичната заплаха. Путин поднася и своите съболезнования на роднините и близките на жертвите, както и пожелава бързо оздравяване на ранените. Добрите отношения между Русия и Турция се влошиха през последните дни, след като на няколко пъти руски самолети, нанасящи военни удари в Сирия, навлязоха в турското въздушно пространство. Това накара Ердоган да предупреди Москва да не разваля приятелството си с Анкара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай