Кървав бой пред парламента в Киев (ОБЗОР)

Кървав бой пред парламента в Киев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Един убит и 100 ранени заради закон за повече автономия на Донбас

Член на Националната гвардия на Украйна загина, а над 100 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев. Причината за кръвопролитията беше вчерашното гласуване на украинските депутати и приемането на първо четене на проекта на конституционна реформа, която дава автономия на източните територии на страната, контролирани от проруските бунтовници.

Малко след като 265 депутати гласуваха след бурно заседание, демонстрациите пред Върховната Рада ескалираха. Протестиращите взривиха бойна граната пред парламента, като в района дълго време се издигаше черен дим. След отекването на силната експлозия кореспондент на АФП съобщи, че е видял няколко души, облени в кръв и един полицай с откъснат под коляното крак. Сред ранените има и трима журналисти. Около 3000 души замерваха полицаите с бомбички, камъни и бутилки и скандираха "Импийчмънт" и "Срам".

Част от протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на парламента. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ. В демонстрацията пред сградата се включиха главно привърженици на крайните националистически партии - Радикалната партия, "Самопомощ", "Свобода", които са срещу децентрализацията на страната. По-късно кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че 24-годишен наборен войник е загинал. Той е влязъл в казармата през пролетта на тази година, като според първоначална информация е загинал, след като е бил улучен от шрапнел в сърцето. Някои от ранените са в тежко състояние, съобщи пък началникът на полицията в Киев Олександър Терешчук. Антон Герашченко, който е съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, написа в Туитър, че между 5 и 7 полицаи са в критично състояние.

Малко след експлозията силите на реда заявиха, че около 30 души са арестувани. Задържан е и мъжът, който хвърли бойна граната. Той е част от доброволчески отряд към "Свобода", който е воювал край Донецк.

Конституционните промени, които доведоха до новите демонстрации пред сградата на Върховната Рада, бяха подкрепени от 265 депутати при минимално изискване за подкрепа от 226 депутати. В пленарната зала също се стигна до сблъсъци, когато групата на Радикалната партия блокира трибуната в залата на Върховната рада. На трибуната застанаха лидерът на радикалите Олег Ляшко и десетина депутати от неговата партия. Те призоваха колегите си от парламента "да спрат този антиконституционен бунт" и да се присъединят към тях.

Проектът за реформа предоставя повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са разположени понастоящем в зоната, контролирана от проруските опълченци в Донбас. Анализатори виждат в нея опит да се легализира контролът на бунтовниците в част от промишления изток, но проектът за конституционна реформа не потвърждава окончателно полуавтономния статут на териториите под техен контрол.
Според текста този статут трябва да бъде установен с отделен закон и само за три години. Приемането до края на настоящата година на конституционна реформа, включваща децентрализация на Източна Украйна, е предвидено в Минските споразумения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай