Канада дава 800 ваксини срещу ебола (ОБЗОР)

Канада дава 800 ваксини срещу ебола (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германия прави специален самолет за транспортиране на болни

Канада ще изпрати на Световната здравна организация 800 дози от експериментална ваксина срещу ебола, която досега успешно защитава животни от вируса, съобщава Би Би Си.

Ваксината е разработена в държавната Канадска национална лаборатория по микробиология. Тя комбинира фрагменти от вируса ебола и още един несмъртоносен вирус, които трябва да стимулират имунната система да произвежда антитела срещу ебола и по този начин да се пази от смъртоносната болест. Досега тестовете на ваксината срещу животни са били успешни. Изпитанията върху хора обаче са започнали наскоро в САЩ, а изпращането на дози към СЗО ще позволи и тестването й в Европа и други страни. Канада ще изпрати на СЗО 800 дози на три транша. Тестове ще бъдат правени в Германия, Швейцария и някои страни в Африка.

Германското правителство пък разпореди изграждането на специален самолет, който може да транспортира болни от вируса. Според в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" външният министър е поставил задачата на авиокомпания "Луфтханза". Самолетът трябва да бъде готов до средата на ноември.

Междувременно Куба обяви, че ще помогне на САЩ в борбата с болестта. "Хавана протяга ръка на дългогодишния си враг в името на мира по целия свят", пише бившият кубински лидер Фидел Кастро. В традиционната си рубрика в официоза "Гранма" Кастро уточнява, че зад предложението не стои толкова целта за подобряване на отношенията между страните, колкото е в името на доброто на целия свят.

Вирусът мутирал, ставал по-заразен

Вирусът на ебола може да мутира и да става все по-заразен, предполага американският учен Питър Джарлинг от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, цитиран от в. "Дейли мейл".

Той обяснява, че в момента концентрацията на вируса в организма на заразените е доста по-голяма от преди. Това може да означава, че разпространяващата се днес зараза е по-нова и по-заразна модификация на известната по-рано.

"В момента ползваме тестове, които преди не са били използвани, но изглежда, че количествата на вируса са по-големи при днешните пациенти, в сравнение с това, което сме виждали преди. Ако това е истина, може да става въпрос за различен вирус", посочва специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай