Камерън: Джихадистите ни готвят кървави удари

Камерън: Джихадистите ни готвят кървави удари | StandartNews.com

"Ислямска държава" копае окопи в Сирия по турската граница

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че джихaдистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак планират терористични атаки във Великобритания и представляват огромен риск за Запада. Камерън изрази позицията си, след като ислямист уби най-малко 30 британски туристи при терористичен акт в петък в Тунис. Британските политици смятат, че това е най-голямото нападение срещу британци от бомбения атентат в Лондон през 2005 г.

"Това е екзистенциална заплаха, защото случилото се е извращение на една голяма религия. Създаването на този отровен култ към смъртта привлича твърде много млади хора", изтъкна премиерът пред Би Би Си. "Има хора в Ирак и Сирия, които подготвят ужасяващи актове във Великобритания и на други места. Докато "Ислямска държава" съществува в тези две държави, ние сме заплашени", добави той.

Камерън написа в коментар за в. "Дейли телеграф", че иска властите да затегнат мерките срещу мюсюлманските екстремисти във Великобритания. "Ние трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността", пише той.

ИД започна да копае окопи в контролираните от нея сирийски райони по границата с Турция, за да се подготви за евентуално нападение от турска територия, след слуховете за възможна военна операция на Анкара в Сирия. По думите на командира на сражаваща се срещу ИД група в Сирия джихадистите копаят окопи с дълбочина 4 м и широчина 2,5 м в протежение на всички села по границата с Турция, които се намират под техен контрол. "Взимат мерки срещу всякаква заплаха, която може да дойде от Турция. В последните дни се говори за възможността Турция да се намеси. ИД се опитва да се предпази, в случай че бъде нападната по суша", обясни Махмуд Хасан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай