Как Сизиф надхитри скалата

Как Сизиф надхитри скалата  | StandartNews.com

Шойбле и Варуфакис играха покер, от който и двамата спечелиха
Нахаканият грък мрази костюмите, педантичният германец е потомствен бирник

Вече месец след като новото правителство в Гърция пое властта, вниманието е насочено не толкова към лидера на СИРИЗА и премиер Алексис Ципрас, а към финансовия министър Янис Варуфакис. Допреди дни изглеждаше, че той като че ли е попаднал в съвременен вариант на легендата за Сизиф от гръцката митология, който е метафора на болезнени и тежки, но безрезултатни усилия. Митичният герой е обречен да бута голяма скала нагоре по хълм, но малко преди върха тя винаги се смъква обратно и той трябва да я бута отново. В случая с Варуфакис обаче усилията не останаха безрезултатни. Той

успя да постигне компромис с държавите от Еврозоната

за удължаване на програмата за макрофинансовата икономическа помощ за Гърция, разумно отстъпвайки от част от първонационалните максималистични искания от предизборната програма на СИРИЗА.

Ако се върнем пак към метафората за Сизиф, в началото на преговорите между Атина и Еврозоната Варуфакис буташе нагоре скалата, а германският финансов министър Волфганг Шойбле, който свири първа цигулка в оркестъра на финансовите министри от Еврозоната, я буташе надолу. Но още оттогава имаше признаци, че двамата финансисти не се дуелират за унищожение, а за търсене на компромис. Защото Германия се стреми да спасява Гърция и да опази цялостта на Еврозоната, а Атина не желае да поеме риска да я напусне поради това, че в такъв случай ще изпадне в още по-тежка ситуация. Така че това, което се случи по време на трудните пазарлъци между Атина и Берлин приличаше на покер.
Като личности и финансисти Варуфакис и Шойбле са много различни. Още когато се срещнаха за първи път, пролича, че

трудно могат "да мелят брашно"

въпреки желанието им да го правят. "Ние с моя гръцки колега се съгласихме да не се съгласяваме по стратегията, която Гърция трябва да възприеме. Даже не успяхме да се съгласим да не се съгласяваме.", коментира Шойбле.

53-годишният Варуфакис е завършил математика и статистика с докторска дисертация в Есекския университет във Великобритания. След това е преподавал в този и други престижни британски университети, както и в САЩ и Австралия. Той е космополит с двойна гражданство - гръцко и австралийско. Назначението му за финансов министър го заварва като преподавател по икономическа теория в Атинския университет. В лекциите и научните си публикации за кризата на еврото, която засяга цялата Еврозона, той предлага не да се търсят моментни спасителни операции, а да се поведе задълбочен дебат за причините за кризата и те да се решават радикално. По ирония на съдбата обаче и на него като финансов министър му се наложи да позабрави за този подход и да се захване да търси моментен изход от текущата кризисна ситуация с родината му. Позицията му е, че Атина се стреми не към отписване на дълга, а към преструктуриране на част от него чрез замени на дългови операции с цел да се намали финансовото и социално бреме на страната и сънародниците му.

72-годишният германски финансов министър Шойбле също е със солидна университетска подготовка. Изключително силен като теоретик и практик е в областта на данъчно право и данъчна политика. Има редица научни публикации в тази сложна финансова област.

Неговият баща също е бил данъчен инспектор.

Още в началото на кариерата си, която Шойбле започва в службата по данъците във Фрайбург, той се изявява като консерватор християндемократ и привърженик на строгата финансова политика. По-късно като финансов министър за два мандата в кабинета на Ангела Меркел

винаги се е стремял да затяга фиска

За разлика от опонента си в преговорите за дълга на Гърция той е привърженик на консервативната бюджетна политика на предишното гръцко правителство.

Според Варуфакис обаче по-ниските данъци ще донесат в крайна сметка повече пари в държавната хазна.

Като повечето министри в кабинета на левичаря Алексис Ципрас и Варуфакис е академичен човек без административен опит в правителствената администрация. На другия полюс е Шойбле със своя завиден опит в няколко правителства. Той влиза в политиката през 1961 г. като участник в Младежкия съюз на ХДС. Това е годината, в който Варуфакис се е родил. Шойбле може би е един от най-опитните и авторитетни политици в Германия. През 70-те години на миналия век е избран за депутат в Бундестага, след което става лидер на парламентарната група на ХДС. В кабинетите на Ангела Меркел е първо вътрешен министър през 2005-2009 г., а след това и два мандата финансов министър. През 1990 г. на предизборен митинг на ХДС

е ранен в лицето и в гърба

при извършен от луд нападател атентат. Оттогава е на инвалидна количка, но това не му пречи да работи на високи обороти.

Здравият и значително по-млад Варуфакис също пое с голяма амбиция поста външен министър и не се пести труда да работи за постигането на компромис в преговорите с Еврозоната, тон за които дава Шойбле. Двамата опоненти се отличават не само по 20-годишната разлика в годините им. Стиловете им на облекло и поведение също са различни. Шойбле се облича консервативно в костюми и винаги е с вратовръзка. Фаруфакис ходи с незакопчани ризи и кожено палто. Въпреки различията във възгледите, подходите и стила на двамата министри тях все пак ги сближава търсенето на компромисно решение по спасителния план за Гърция. Първите стъпки в тази посока вече са налице чрез постигнатия компромис и Атина получи 4-месечно удължаване на спасителните заеми, като представи списък от реформи, които ще извърши до края на този период.

Явно сложните проблеми не са нерешими, когато има добра воля от двете страни.

Постигнатото обаче е само първата крачка. Със сигурност и в бъдеще ще има дискусии и спорове за това как Гърция да излезе от кризата на по-ниска за страната и населението й цена.Защото става въпрос за пари. И то за много пари - 330 милиарда евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай