Как капитализмът сам ще се погребе

Как капитализмът сам ще се погребе | StandartNews.com

Капитализмът е на смъртния одър и всички опити да бъде поддържан на изкуствено дишане са обречени, твърди британският икономист Пол Мейсън и обяснява как ще изглежда посткапиталистическото общество.

Авторът не се колебае да обяви, че всички терапии за изцеление - от строгия курс на икономии на Волфганг Шойбле та до политиката на свръхевтините пари на Марио Драги - междувременно са се провалили. "Дългосрочната перспектива за капитализма е лоша", пише 56-годишният лондончанин, който дълги години е работил за Би Би Си и "Channel 4".
Наблюдавайки смъртника, Мейсън отчита сегашното му положение като твърде критично и привежда данни на ОИСР, според които прирастът в развитите страни ще остане слаб през идните 50 години, а неравенството в света ще се увеличи с 40%. Авторът на книгата очаква да се сбъднат най-песимистичните прогнози за капитализма - тази система вече няма да е в състояние да осигурява благосъстоянието дори на развитите страни; битките за преразпределение на благата и политическият екстремизъм ще се усилят, а автоматизацията ще унищожи милиони работни места. Всеки опит на сегашния елит, представящ се като социалнолиберален, да поддържа на изкуствено дишане живота на този обществен ред все някога ще прерасне в диктатура, убеден е Мейсън.

Британският икономически журналист има идея как да бъде спасен светът: "Като начало трябва да спасим глобализацията, отстранявайки неолиберализма. А после трябва да спасим и света, преодолявайки капитализма - това ще ни спести всевъзможни неравенства и катаклизми", пише той.

Според Мейсън, капитализмът се е превърнал в гробокопач на самия себе си: модерните информационни технологии, създадени от капитализма, ще изпълнят собствения му реквием, твърди авторът.

Новите движения като Open-Source, Open-Access или Open-Content, които революционизираха интернет, скоро ще направят съвсем излишно правото на собственост, гласи друга от прогнозите на Мейсън. Новите информационни технологии, според него, ще осигурят безплатен или почти безплатен достъп и до редица други неща от ежедневието - затова вече няма да е нужно да броим огромни суми, за да си купим нова къща или нов автомобил, след като в бъдеще ще можем да си ги "отпечатваме" с 3D принтер.

"Най-същественото вътрешно противоречие на модерния капитализъм е противоречието между възможността да се произвеждат в изобилие и почти безплатно стоки за масово потребление и съществуващата система на монополи, банки и правителства, опитващи се да запазят контрола си над властта и информацията. Води се война между мрежата и йерархията", пише авторът. Тези исторически промени ще бъдат осъществени обаче не от работническата класа, както твърдяха левите през 20-ия век, а от "образования човек в мрежата (информационното общество) в ерата на компютрите". Плановата икономика и пазарите са на изживяване, настъпва ерата на интелигентните мрежови структури, твърди авторът. Той смята, че във все по-голяма степен хората ще се свързват помежду си в някакъв вид мрежи, за да си помагат. В този смисъл той говори за кооперативни форми за производство и размяна на услуги, които окончателно ще променят характера на световната икономика. В една система, в която полагането на наемен труд ще се окаже почти излишно, хората ще се препитават от един гарантиран за всички основен доход, уверява авторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай