Извънредно: "Мозъкът" на атаките в Париж е мъртъв

Извънредно: "Мозъкът" на атаките в Париж е мъртъв  | StandartNews.com

Абделхамид Абаауд, считан за организатор на терористичните атаки миналия петък в Париж, е мъртъв, информира Washington Post.

Абаауд е загинал по време на днешната операция на френските спецслужби по залавянето на терористи, свързани с атентатите. Акцията започна рано сутринта и продължи близо 7 часа.

Към 4,20 ч парижани отново бяха събудени с екзплозии и изстрели от автоматично оръжие. Стрелбата, продължила над 10 минути, стана в Сен Дени, където е стадион "Стад дьо Франс", в центъра на квартала. Полицията обкръжи апартамент, в който се крият терористи. При щурма "жена, с дълга руса коса", както я описва "Дейли Мейл", започва да крещи "Помогнете, помогнете" и се взривява с колан с експлозиви, явно с цел да убие полицаите.

Според разследващите Абаауд и Салех Абдеслам, друг от издирваните терористи, са загинали в апартамента, след взрива.

Потвърждаването беше дадено, след като съдебните експерти претърсиха цялата сграда в търсене на ДНК и други доказателства.

"Групата от хора, арестувани или убити, в масовата полицейска акция в северната част на Париж в сряда са били клетка на терористична група, която била готова да извърши нова терористична атака", каза пък прокурорът на Париж, цитиран от AFP.

"Нов екип от терористи беше неутрализиран и всички индикации сочат, че тяхната организационна структура е била готова да атакува", заяви Франсоа Молинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай