Изтича ултиматумът, който Киев даде на протестиращите

Изтича ултиматумът, който Киев даде на протестиращите | StandartNews.com

Киев. Всички протестиращи, окупирали административните сгради в Източна Украйна, трябва да ги освободят до 09 часа днес. Тогава изтича ултиматумът, който даде временно изпълняващият длъжността президент на страната Александър Турчинов.

Държавният глава обеща, че те няма да бъдат преследвани от закона, ако се предадат и освободят сградите. Ако не го направят, ще отговарят пред съда за действията си.

Днес в източните области на страната се планира провеждането на мащабна антитерористична операция.

Междувременно тази нощ неизвестни лица завзеха градския съвет в Харцизк, в Донецка област. Те издигнаха знаме с надпис "Донецка народна република", което поставиха на мястото на украинското знаме.

В град Славянск сепаратисти задържаха товарен камион със снаряди за реактивна система за залпов огън. Автомобилът е на Националната гвардия на Украйна и бе спрян на контролно-пропускателен пункт, издигнат от проруските активисти. Всички училищата и детски градини бяха затворени заради ситуцията в Славянск.

Хиляди проруски активисти се събраха на митинг пред превзетата от тях сграда на Службата за сигурност в Логанск и обявиха, че няма да напуснат въпреки ултиматума.

Външните министри на ЕС се събират в Люксембург, за да обсъдят тежката ситуация в Украйна.

Съединените щати обвиниха Русия, че стои зад атаките в Източна Украйна, на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе тази нощ. От Русия обаче опровергаха да имат намеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай