Изобретател лутеран ще ръководи Финландия

Изобретател лутеран ще ръководи Финландия | StandartNews.com

Милионер предприемач, специализиран в телекомуникациите, ще е новият премиер на Финландия. Партията на центъра на Юха Сипила доскоро бе в опозиция, но неотдавна спечели парламентарните избори в страната. Победата обаче на вота изглежда като детска игра в сравнение с това, което предстои на Сипила. На него и правителството му финландците ще разчитат да измъкнат страната от кризата. През идните месеци премиерът със сигурност ще се сблъска с трудности от вътрешен, икономически и социален характер. Преди да се заеме с решаването им, новият премиер ще трябва да намери подходящ коалиционен партньор, което също няма да е лесно.

54-годишният лидер на консервативната партия Юха Сипила спечели вота, подчертавайки в предизборната кампания мениджърския си опит. Може би това е била една от причините избирателите да го предпочетат пред другите лидери на политическите партии. Средната класа и хората от селските райони смятат, че именно той е лидерът, който може да изведе Финландия от трудната икономическа ситуация. През последните години страната е в рецесия и ситуацията се усложнява. Сегашните икономически показатели за Финландия са нетипични за силно развитата скандинавска държава, която преди години бе "отличникът на ЕС". Прогнозата за икономическия растеж за 2015 г. е 0,5%, а бюджетният дефицит ще се увеличи до 3,4%. Безработицата бързо нараства. Някои експерти отиват доста далеч в негативните си прогнози за Финландия, като допускат, че тя може да е "следващата Гърция", въпреки че политиците в Хелзинки са сред най-големите критици на Гърция в Европа.

Бъдещият премиер Юха Сипила, който произхожда от северната част на Финландия, има висше инженерно образование. Бързо се издига като производител на компоненти за мобилни мрежи Solitra. Става главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер на компанията. През 1996 г. получава близо 12 млн. евро при продажбата на компанията на американската ADC Communications. Една от другите му компании изгражда пилотен проект за електроцентрала, захранвана от дървесни стърготини. Това дава възможност на цял квартал в Северна Финландия да се изключи от националната електрическа мрежа и да премине на собствено електрозахранване. Сипила дори преобразува свой пикап шевролет, така че той да може да се движи с биогориво, добито от стърготини.1

Сипила е лутеран като мнозина други финландци. Участва във възродителното лутеранско движение "Мирно слово". Това засилва симпатиите към него сред консервативните избиратели от селските райони на страната. Новият премиер е харесван и заради многодетното си семейство, в което има пет деца.

През 2011 г. преуспяващият бизнесмен решава да влезе в политиката и е избран за депутат в парламента от Партията на центъра. Година след това обявява амбицията си да оглави партията и успява да го постигне.

Едно от главните му предизвикателства ще бъде как да стабилизира икономиката. Дилемата е дали чрез държавни инвестиции да създаде предпоставки за ръст на икономиката и за нови работни места, или рязко да съкрати държавните разходи. Вторият вариант ще срещне съпротивата на мощните профсъюзи в страната.

Сипила не е привърженик на санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна. Смята, че добрите търговски отношения с Русия, която по традиция е важен търговски партньор на Финландия, може да подобрят сложната икономическата ситуация в страната. За разлика от досегашния премиер Александер Стуб, който настояваше за членство на страната в НАТО, бъдещият министър-председател гледа на военната необвързаност като на най-доброто решение за Финландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай