Избраха логото на България за председателството на ЕС

Избраха логото на България за председателството на ЕС | StandartNews.com

Специална комисия избра логото за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. То съдържа три български символа – кирилицата, шевицата и българския флаг.

Неговият автор е Тодор Ангелиев, който е събрал 76 от 90 възможните точки.

Вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева обясни, че логото е избрано след публичен конкурс. „Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството. Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС", заяви Кунева, цитирана от БГНЕС.

Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.

Конкурсът за лого се организира от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и стартира в Деня на народните будители – 1 ноември 2016 г. Крайният срок за подаването на документите бе 30 декември 2016 г. като до последния момент в националния център пристигаха проекти на творци, живещи у нас и в чужбина. Журито разгледа над 170 варианта за лого и след задълбочени дискусии и гласувания определи победителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай