Изборите в Гърция стреснаха европейските пазари

Изборите в Гърция стреснаха европейските пазари | StandartNews.com

Брюксел. Победата на Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА на изборите в Гърция отбеляза негативен отзвук в европейските пазари. Европейските акции поевтиняха, а лихвите по заемите за страните от ЕС с най-големи дългове се увеличиха, съобщава "Ройтерс".

Днес единната европейска валута се стабилизира близо до най-ниската си стойност от 11 години насам, като основна роля за това изиграха обявените миналата седмица от ЕЦБ мерки за борба с дефлацията в еврозоната. Количествените улеснения на централната банка създадоха допълнителни притеснения у много инвеститори за стабилността на еврозоната.

Индексът FTSEurofirst 300 спадна с 0.3%, до 1.475 пункта. Доходността на облигациите на страните от еврозоната с нисък рейтинг се повиши, като италианските ценни книжа с 10-годишен матуритет достигнаха до 1.53%, а испанските и португалските – до 1.39% и 2.26%.

Пазарите в Гърция понесоха по-тежък удар, като основният гръцки индекс ATG спадна с 5.2%, а акциите на големи банки, сред които и Alpha Bank и Piraeus Bank поевтиняха повече, с 11.6% и 14.2%. Доходността по облигациите с десетгодишен матуритет се увеличи до 8.99%.

Проговарянето на споразумението между кредиторите и правителството на Гърция, както и опасенията от напускане на еврозоната може да доведе до конфронтация между лидерите на ЕС и новото управление в Атина.

Еврото спадна до 1.1098 спрямо долара, но след началото на търговете днес достигна до 1.1224.

Началото на търговете в понеделник беше белязано и от нов спад на цената на петрола, като бенчмарковият Brent поевтиня до 48.22 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай