Избори в Гърция: Ще падне ли еврото?

Избори в Гърция: Ще падне ли еврото? | StandartNews.com

Атина. В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори след провала на избора за президент на страната. Изходът от днешният вот до голяма степен ще предопредели бъдещето на страната в еврозоната, тъй като радикалната лява партия СИРИЗА според прогнозите може да спечели мнозинство. В предизборната си кампания СИРИЗА обещават да отменят политиката на фискална дисциплина, да реализира програма за балансиран бюджет и да се договори с кредиторите за опрощаване на част от дълга на страната.

Според основния конкурент "Нова демокрация" на бившия премиер Андонис Самарас, това ще доведе до сблъсък с кредиторите, до отказ от предоставяне на нови кредити, лишаване на страната от финансиране и в крайна сметка до излизането й от еврозоната.

Между 5 и 10% според социолозите бе преднината на левите пред основния конкурент "Нова демокрация" в последния ден преди деня за размисъл

Според гръцкото законодателство първата партия автоматично получава 50 места в 300-местния парламент, дори да изпреварва само с половин процент втората партия. Тя получава правото да сформира кабинет, но ако не получи абсолютното мнозинство (най-малко 155 места), ще трябва да се договаря за коалиция. Ако и тогава не успее, мандатът за сформиране на правителство се предоставят на втората партия.

На предишните предсрочни избори през 2012 г. нито една партия не успя да сформира коалиционно правителство и Гърция отиде повторно на предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай