Италия вече подкрепя санкциите срещу Русия

Италия вече подкрепя санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Сараево. Италианският външен министър Федерика Могерини, кандидат за поста на върховен представител за външната политика на Европейския съюз, потвърди в четвъртък по време на визита в Сараево, че поддържа допълнителни санкции срещу Русия заради кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Могерини е намекнала, че Рим може да поиска пакетът от санкции да включи допълнителни руски граждани и фирми, но за момента няма официално потвърждение. Италианският министър е на обиколка в страните от Западните Балкани.

В досегашните обсъждания на санкциите срещу Русия на ниво ЕС Италия се противопоставяше на налагането на икономически ограничения. Заради обвиненията, че е твърде благосклонна към Москва Могерини не е одобрявана от страните от Източна Европа за върховен представител на ЕС за външната политика. Това вероятно е основната причина за промяна на курса на Рим към Русия.

41-годишната Могерини, която заема поста едва от четири месеца, беше амбицирана към външнополитическата длъжност със силната подкрепа на социалистическия премиер Матео Ренци, до момента, когато източноевропейците издигнаха възражения, настоявайки, че е прекалено мека с Русия в контекста на украинската криза, и че ѝ липсва опит.

Освен че подкрепя санкции срещу Русия, според белградския печат италианският външен министър ще поиска по време на посещението си в Белград от сръбските власти да съгласуват в по-голяма степен външната си политика с ЕС, преди всичко що се отнася до Русия и Украйна.

Бившият италиански външен министър Франко Фратини, който сега е специален съветник на сръбското правителство, коментира от своя страна, че досега Италия винаги е била на много ясна позиция, че не може да се поставя условие на Сърбия да избира между преговорите с ЕС и поддържането на добри отношения с Русия.

Фратини смята за много важна роля на Сърбия като мост между ЕС и Москва и коментира, че такава роля може да допринесе за намаляване на напрежението във връзка с украинската криза, предаде Танюг.

"Това, че Сърбия е добър партньор на Москва и в същото време кандидат за членство в ЕС ѝ дава възможност да бъде мост и да се опита да обясни на Москва какво още би трябвало да се направи, за да се намали напрежението и да се възстановят отношенията с ЕС", каза Фратини в коментар за сръбската агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай