Италия отмени данъците за пострадалите от труса

Италия отмени данъците за пострадалите от труса | StandartNews.com

Италия обяви извънредно положение в районите, пострадали от силното земетресение в сряда, чиито жертви вече станаха 268 души, предаде Би Би Си. Ранените при труса с магнитуд 6,2 по Рихтер са 400. Спасителните екипи продължават издирванията на оцелели, но надеждите да бъдат открити такива намаляват. Междувременно продължават вторичните трусове, като вчера бе един от най-силните - със сила 4,7 по Рихтер.

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че на заседание на правителството е била обсъдена ситуацията в пострадалите от земетресението зони. "Въведохме извънредно положение в засегнатите от стихията райони и отпуснахме 50 милиона евро за оказване на спешна помощ", посочи премиерът. Освен тези средства, които ще отидат за възстановителни работи, Ренци отмени данъците за местните жители и обяви началото на нова инициатива "Италиански домове" в опит да се справи с нарастващите критики за лошо строителство в страната. Той обаче определи като абсурдна идеята, че Италия може да строи напълно издръжливи на трусове сгради. Думите му последваха критиките в италианската преса за стандартите за строително във високорискови региони.

Някои от рухналите при труса сгради са били реновирани неотдавна. Спасителни операции все още са в ход в Аматриче, Аркуата дел Тронто и Акумоли. В тях участват над хиляда полицаи, още толкова пожарникари, 400 войници и над 3 хиляди доброволци. В спасителните операции се включиха и мигранти от Северна Африка. За много от тях това било първото земетресение, което усетили в живота си. Разказват, че се включили в издирването на оцелели, защото са потресени от ужаса, който връхлетял Италия. Стотиците вторични трусове обаче затрудняват усилията на близо 5000-те спасители.

Над 900 вторични труса последваха разрушителното земетресение от 6,2 по скалата на Рихтер. Това е и причина много сгради да продължават да се рушат. Само за последната нощ са били регистрирани два труса от по 4 по Рихтер, а вчера сутрин около 6,30 часа в град Аматрисае бил усетен още един афтършок с магнитуд от 4,7 по Рихтер, обяви Геологическа топографска служба на САЩ. Днес са първите погребения на жертвите на унищожителното земетресение в Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай