Италия и Австрия няма да затварят прохода „Бренер“

Италия и Австрия няма да затварят прохода „Бренер“ | StandartNews.com

Италия и Австрия се споразумяха да избегнат затваряне на прохода „Бренер" на границата между двете страни, след бурното недоволство на Рим, съобщава БГНЕС. Италия предупреди Австрия, че антимигрантските мерки и затварянето на границата между двете страни ще бъде „огромна грешка" и „загуба на пари".

В сряда Австрия прие закон, съгласно който властите могат да обявят извънредно положение, с което да отменят правото на убежище. Същевременно австрийските власти обявиха мерки за защита на района при прохода Бренер. Заговори се, че край пункта вероятно ще бъде издигната 400-метрова телена ограда. Европейската комисия изрази загриженост от действията на Виена.

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка, който енергично защити спорния пакет, се срещна с колегата си Анджелино Алфано, за да обсъдят плановете, които вбесиха италианците. Според Алфано "цифрите не подкрепят" опасенията за масови мигрантки потоци през известния проход Бренер в Алпите. Италианският премиер Матео Ренци предупреди, че затварянето на прохода ще бъде "грубо нарушение на европейските правила" и настоя Европейската комисия да принуди Австрия да спре изпълнението на плана си, в противен случай Шенген ще изчезне.

Правителството на Виена е под силен вътрешен натиск за спиране на търсещите убежище и други имигранти, пристигащи на нейна територия. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече политиките срещу мигрантите "все по-рестриктивни" и изрази загриженост за нарастващата ксенофобия в Европа. Повече от 350 000 души достигнаха бреговете на Италия с лодки от Либия от началото на 2014 г. На пътя между Балканите и Северна Европа, Австрия получи 90 000 молби за убежище миналата година, което я прави втората най-засегната от бежанците страна на глава от населението в Европа. Около 250 полицаи бяха разположени на прохода Бренер, основна транспортна връзка между Южна и Северна Европа със средно 2 500 камиони и 15000 коли, които преминават всеки ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай