Исландия отмени закон да се убиват баските граждани

Исландия отмени закон да се убиват баските граждани | StandartNews.com

Исландия отмени закон от 1615 година, който гласи, че гражданите на Испания, в частност баските трябва да бъдат убивани на място в момента в който бъдат забелязани на територията на острова. Исландските власти в региона на Вестфьордс са решили да премахнат 400-годишния закон, който наистина давал право да се убие баски посетител на тяхната държава. През последните години испанците открили северния остров като нова туристическа дестинация и той скоро станал доста предпочитан. Малцина от тях обаче били наясно, че ако имат нещо общо с провинция Биская, то биха могли да бъдат убити.

През 1615 година във водите около района на Вестфьордс навлязъл китоловен кораб с баски моряци, което не се понравило на местните рибари. Шерифът по това време Ари Мангусон решително издал заповед всички баски, които някой засече в района да бъдат убивани на място.

Решението на шерифа веднага било изпълнено и така загинали 32 рибари от испанския китоловен кораб. Векове наред испанците избягвали да приближават бреговете на Исландия и така не се стигнало до нови убийства. Така минали 400 години и никой не се сетил да премахне закона.

На специална церемония миналия месец представителят на местната власт Йонас Гудмундсон намери по един наследник на загинал испанец и на местен жител, които се помириха и си простиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай