Инженер кове работата на гръцкия парламент

Инженер кове работата на гръцкия парламент | StandartNews.com

Бившият вътрешен министър Никос Вуцис ще ръководи депутатите

Бивш МВР шеф и основател на управляващата партия оглави гръцкия парламент. Никос Вуцис бе избран за председател с подкрепата на 181 гласа от 300-членния законодателен орган на южната ни съседка, включително част от опозицията. Като политик 64-годишният Никос се ползва с уважение и висок рейтинг.

Докато бе вътрешен министър, той защити в парламента закона за даване на гръцко гражданство на децата на имигрантите, които са родени в Гърция, и критикува политиката на Европа по отношение на бежанците: "Ние имаме различна дълбоко хуманна позиция за хората, които пристигат в Гърция, бягайки от войната и заплахата. Настояваме обединена Европа да промени изцяло стратегията по отношение на бежанците и мигрантите."

Всички депутати от Сириза и коалиционния и партньор "Независими гърци" гласуваха за него. При разцеплението на Сириза той застана на позиция срещу крайнолевите, които искаха връщането на драхмата и излизане от Еврозоната. На последните парламентарни избори беше избран за депутат от Атина. По професия е строителен инженер с 35-годишен стаж в тази нелека професия. Работил е на свободна практика от 1975 до 2010 г. "Сега също ще строи, но закони", шегуват се негови колеги от Сириза.

Никос Вуцис е известен с дейността си срещу диктатурата в Гърция. Бил е член на "Гръцката комунистическа партия вътрешна" (партия с европейска ориентация, различна от традиционната ГКП) до 1991 г. В лявата коалиция СИНАСПИСМОС се включва след изборите през 1993 г. и е избран за член на Политическия секретариат. Бил е прессекретар в периода от 2000 до 2006 г. След учредяването на Сириза е кандидат-депутат и депутат от 2004 г. досега. Член е на Централната комисия на Сириза от учредителния й конгрес. В първото правителство на Сириза като вътрешен министър работеше добре за административната реформа. Той е немскоговорящ и връзката му с Германия явно му е повлияла на стила на работа, който се отличава с голяма ефикасност. Вуцис има голяма заслуга, защото само за пет дни успя да организира референдума в страната, в който премиерът Алексис Ципрас спечели подкрепа за позицията му за изход от тежката финансова криза на страната.

В краткото си слово като 12-и председател на гръцкия парламент след падането на хунтата, Вуцис отбеляза, че законодателният орган трябва да работи "без формализъм". Този акцент в речта му бе изтълкуван като критика към работата на предишния председател, 38-годишната Зои Констандопулу, която бе омръзнала на депутатите и обществото с менторските си забележки по повод на техните изказвания, както и с това, че нейните политически речи приличаха на политически манифест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай