ИД: Измислихме нов джихад с камиони

ИД: Измислихме нов джихад с камиони | StandartNews.com

Терористите призовали бойците си да газят неверници

Групировката обяви, че неин последовател стои зад атаката в Ница

Терористичната групировка "Ислямска държава" обяви днес, че извършителят на атаката в Ница Мохамед Лауаейж Булел е неин последовател. В съобщение на джихадистите се посочва още, че тунизиецът е извършил нов вид мисия - с камион, за каквато групировката призовава в свой видеоклип преди няколко седмици.

"Човекът, който извърши операцията в Ница, бе един от войниците на "Ислямска държава". Той извърши операцията в отговор на призивите да се атакуват граждани на държави, които са част от коалицията срещу ИД", се посочва в съобщение на групировката, разпространено днес в информационната агенция "Амак". В текста не се посочва името на нападателя, но се допълва, че той е извършил "нова, специална операция, използвайки камион". Групировката предупреждава още западните нации, че никакви мерки за сигурност няма да ги пощадят "от ударите на муджахидините".

Остава неясно дали атаката е била поръчана от терористичната групировка, или Булел е саморадикализирал се ислямист, който е решил да последва призивите за терор на своя глава. "Изправени сме пред индивиди, които отговарят позитивно на посланията на ИД, без да имат някакво специално обучение и без да имат достъп до оръжия, които да им позволят да извършат масово убийство", предупреди днес френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Междувременно се оказа, че джихадистите са призовали именно за такъв тип атаки в свой пропаганден видеоклип преди няколко седмици. Клипът показва боец на ИД, който се подготвя да прегази тълпа хора в Австралия. Авторите на видеото призовават зрителите да пълнят колите си с бензин и да убиват. В клипа са показани още други популярни методи за масови убийства като взривяване на колани с експлозиви.

Подобен призив отправи през 2014 година и говорителят на групировката Абу Мохамед ал Аднани. "Ако не можете да намерите оръжия или колан с експлозиви, тогава унищожавайте по друг начин тези неверници - американци, французи и техните съюзници", казва той в своя реч пред поддръжници. "Смажете му главата с камък, заколете го с нож или го прегазете с колата си", нарежда джихадистът.

Светът се моли за Ница

Бдения със свещи в памет на жертвите се проведоха в страни от цял свят ден след трагедията в Ница. Светът се молеше заедно с Франция.

Емблематичните сгради в различни градове бяха осветени в цветовете на френския трикольор в израз на солидарност. Известни забележителности като "Лондонското око", Айфеловата кула и Хелмсли Билдинг в Ню Йорк бяха осветени в синьо, бяло и червено - цветовете на френския флаг. Сградите в Далас, Ню Йорк, Мексико Сити, Бризбейн и Истанбул бяха осветени, докато емоционално бдение се проведе в близост до мястото, където бе извършена атаката на Английската алея. Красиво блесна в цветовете на съпричасността и парламентът в Париж, последван от Айфеловата кула. Стадионът "Уембли" в Лондон също бе осветен от цветовете на френския флаг, за да покаже подкрепата си и скръбта за жертвите на ужасната атака. Стотици хора се събраха на моста на Босфора в Истанбул, за да изразят съпричастност и да покажат подкрепата си към Франция. Кметството в Манчестър, общинската администрация в Познан и Дворецът на културата в Полша, телевизионната кула в Тбилиси, Централният мол в Тел Авив, паметникът Пеншау в Съндърланд и много други места по света също бяха осветени в петък вечерта във френския трикольор в знак на солидарност с народа на Франция.

Петима закопчани след атентата

Общо петима души бяха арестувани днес за атентата в Ница на 14 юли, след като френската полиция задържа в ранните часове на събота трима души.

Бившата съпруга на автора на касапницата, при която по последни данни загинаха 84 души и над 200 бяха ранени, от които 52-ма са в критично състояние, е била задържана в петък около 11.00 ч и според главния прокурор на Франция, Франсоа Молен, ще остане в ареста. Същия ден е задържан и мъж, чиято самоличност не беше разкрита, а днес призори при две различни операции са арестувани още трима души. Самоличността им също не беше обявена. Според френска телевизия двама от закопчаните са приятели на атентатора. Те са арестувани на един и същ адрес в центъра на града, близо до жп гарата. Според друга френска телевизия полицията е стигнала до тях, след като е проследила хронологията и логовете на комуникация в телефона на убиеца, който беше открит в кабината на камиона. Френски медии съобщиха, че един от арестуваните е мъж, с когото нападателят говорил по телефона минути преди атаката.

В петък вечер бе задържан друг мъж, който извадил мачете по време на нощно бдение в памет на загиналите. Неговото име, както и повече подробности, не бяха съобщени. Не е ясно дали мъжът е свързан по някакъв начин с касапницата.

Търсят близките на дете без посетители
Мъж спасил бременната си жена, като се хвърлил пред убиеца

Малко дете, пострадало при терора в Ница, лежи в болница самотно и втори ден никой не го посещава. Това разказаха пред в. "Дейли мейл" лекари от болницата "Ленвал" в Ница, които се грижат денонощно за десетки ранени малчугани след атаката. Те не разкриват пола и възрастта на пациента, но признават, че след атаката детето е останало единственият пациент, който не е бил посетен от никого. Растат съмненията, че детето може да е загубило близките си и да е останало сираче след терора на Деня на бастилията. В болницата се лекуват над 30 ранени деца, от които шест са в тежко състояние. Снимките на десетки други изгубени деца се разпространяват в социалните мрежи след ужаса в Ница.

Днес медиите разказаха историите на стотици хора, преживели ужаса във френския град. Бъдещ баща избутал бременната си съпруга от пътя на камиона убиец, но самият той попаднал под гумите му, разказа в. "Дейли мейл".
Жертва на терора е станал и местен полицай, който ръководел охраната на летището в Ница.

Десетки мюсюлмани също са жертви на масовото убийство, за което се твърди, че е извършено по радикални ислямистки подбуди. 28-годишната Хамза Чарихи показа личната карта на майка си, убита от камиона. "Тя носеше забрадка и изповядваше истинска, балансирана религия. Не такава като на терористите", разказа младата жена, която също преживяла шока на крайбрежната алея. Съпругът на загиналата допълни, че жена му е била първата жертва на камиона. Семейството има седем деца, най-малкото от които е на 14 години.

Четирима души от едно семейство също са сред жертвите. Това са 82-годишният Франсис Локатели и съпругата му Кристиан на 78 г., дъщеря им Вероник Лион и внукът им Михаел Пелегрини на 28 г.

Очевидци на трагедията днес разказаха нови ужасяващи случки от фаталната нощ. Спасилата се Хелена разказва, че видяла възрастна дама да попада под колелата на камиона. "Тя лежеше на земята, главата й кървеше, кракът й беше тотално изместен в странен ъгъл. Казваше, че умира. Исках да й помогна, но не можех", спомня си жената. След като Хелена и приятелката й намерили подслон в хотел, попаднали на друга ужасяваща сцена. "Вкараха вътре дете на около 5 години, то почина в ръцете на майка си. Тогава чухме виковете й", разказва очевидката.

Ривиерата става средище на екстремисти

Френската Ривиера е известна като място за космополитния елит. Това, което е по-малко известно обаче, е, че е и инкубатор за джихадисти, пише в анализ Би Би Си.

Ако се разходите на два-три километра от бреговете на Ница, ще попаднете на мрачни жилищни сгради, където живеят недоволни младежи - деца на имигранти, податливи на идеите на радикалния ислям. В последните години 55 души от района са напуснали страната, за да се бият в Сирия, сред които и 11 членове на едно и също семейство, заминали през 2014 година.

По отношение на докладвани случаи на радикализация, районът Алп Маритим е на второ място сред прословутия 93-и район в Париж.

През 2012 година местните младежи започват да се вълнуват все повече и повече от видеата, разпространявани от "Ислямска държава" с цел набиране на членове.

"Беше по-добро от филм. Караше ги да мечтаят. Във видеоигра ти можеш да стреляш отново и отново, но не е истински. А тук можеш да правиш това за бог. Според тях това беше невероятно", разказва студентката Имен Уиси, която е била доброволец в женско дружество в градче, западно от Ница.

В същото време самообявили се проповедници си проправят път сред общността, насочвайки се към обезверените млади мюсюлмани. Играейки си с широко разпространеното чувство за недоволство заради бедността и дискриминацията, те убеждават младежите, че винаги ще бъдат третирани като чужденци във Франция.

Над Ница тегне и сянката на алжирската война за независимост от 60-те години. Много бивши френски заселници, които са изгонени от Алжир, се настаняват в града. Тяхното нестихващо разочарование от политическите действия на френската държава намира израз в силното присъствие на крайнодесния "Национален фронт" на Марин льо Пен в района. В същото време престъпленията на френската армия по време на войната са дълбоко вкопани в съзнанието на децата с алжирски произход, което подхранва усещането за отчуждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай