И Чехия готви референдум за ЕС

И Чехия готви референдум за ЕС | StandartNews.com

Чехия може да стане втората страна в ЕС, която ще проведе референдум за членството си в съюза. Повод за недоволството на Прага срещу Брюксел стана решенето за падането на визите за турски граждани, обявено от Еврокомисията днес.

То предизвика обсъждания за референдум в долната камара на парламента в Прага. Предложението за начало на дебатите дойде от депутатите на десноцентристката коалиция "Зора". То беше одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати. "Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с "Ислямска държава", да получи свободен достъп в Европа и Чехия", заяви председателят на "Зора" Мирослав Лидински.
Днес Еврокомисията обяви дългоочакваното решение за облекчаването на визовия режим с Турция, което е част от сделката със страната за контролирането на мигрантския поток към Европа. "Визовите изисквания ще бъдат отменени при условие, че Анкара изпълни спешно критериите на ЕС", съобщи европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер.
Европейската комисия предложи и реформа на правилата на ЕС за предоставяне на убежище.

"При новата система мигрантите ще могат да искат политическо убежище в целия ЕС, а после европейската агенция по миграцията ще решава в коя страна да им бъде предоставено убежище. Под внимание ще се взема населението на съответната страна, БВП, както и квотите за разселване на бежанци", отбеляза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. "Разпределението ще бъде автоматично, никой няма да може сам да си избира страната, в която иска да получи убежище", добави заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Страните, отказали да приемат разселени имигранти, също ще трябва да платят своя дял от издръжката им. Предлага се глоба от 250 000 евро за всеки неприет бежанец. След среща в Прага външните министри на Чехия, Унгария, Словакия и Полша обявиха, че тези нови правила са изнудване от страна на ЕС.

Давутоглу с оставка в джоба

Турският премиер Ахмет Давутоглу е готов да подаде оставка в името на "общата кауза" на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Късно вчера той се срещна с президента Реджеп Ердоган и местни медии спекулираха, че може да се оттегли от поста заради разрив в отношенията между двамата.
"Мога да напусна всяко работно място, но няма да разбия сърцата на моите приятели, с които споделяме една обща кауза", заяви Давутоглу на заседание на партията по-рано, коментирайки слуховете за оставка. "Ще се оттегля, ако е необходимо. Напуснах такива работни места, каквито хората ще кажат, че простосмъртен не може да остави. Но никога няма да разбия сърцата на моите приятели в това движение", подчерта премиерът на Турция.

Орхан Памук: Европа да е по-твърда към Ердоган

Нобеловият лауреат Орхан Памук призова Европа да бъде по-твърда към Анкара по отношение на свободата на словото. Изказването той направи по време на делото срещу негов колега за обида на турския президент.
"Това няма нищо общо с обиждане на президента. Това е само за затварянето на устата на политическата опозиция. Това е за сплашване на хората, за да няма кой да критикува правителството", каза Памук пред Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай