Холандия губи 300 млн., месото в Русия поскъпна

Холандия губи 300 млн., месото в Русия поскъпна | StandartNews.com

Санкциите на Русия към Европейския съюз може да ощетят износа на Холандия с над 300 милиона евро, съобщи националната статистика на страната.

Общият експорт на храни към Русия е бил за около 500 милиона евро през 2013 г. От тях 300 милиона евро са били приходите за холандски компании и 200 милиона за посредници от съседни страни. Мерките идват във възможно най-тежкото време за икономиката на Холандия, коментира Ройтерс. Ръстът на БВП за тази година се очаква да е едва 0,75 %, а за следващата - 1,25 %. От статистическото бюро посочват, че руските санкции могат да намалят този ръст с 0,25 - 0,50 процентни пункта за тази година. В същото време над 5000 работни места в страната са свързани по някакъв начин с износа към Русия.

Санкциите се отразяват зле и на руския пазар, съобщи вчера в. "Комерсант". В някои региони на страната вече се усеща поскъпване на храните. Цената на вносното свинско в Москва се е вдигнала с 6%. В Санкт Петербург храните като цяло са поскъпнали с 10%, като ръстът при свинското е 23,5%, а при пилешкото 25,8%. В Приморския регион в Далечния изток и на остров Сахалин цените са се вдигнали още повече, отколкото в градовете в европейската част. Сиренето е поскъпнало с 10%, а месото с 15%. Цената на пилешкото пък е скочила с цели 60% на остров Сахалин. Ябълките от Китай са с една трета по-скъпи, рибата е с 40% нагоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай