Хиляди излязоха по улиците на Атина преди деня за размисъл

Хиляди излязоха по улиците на Атина преди деня за размисъл  | StandartNews.com

Десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина на два противоположни протеста преди утрешния референдум, информира BBC.

Премиерът на страната Алексис Ципрас бе бурно аплодиран по време на демонстрация в подкрепа на управлящите, в която призова хората да гласуват с "не" утре.

"Днес не протестираме, тази вечер празнуваме. Тази вечер е шанс за демокрацията да празнува", заяви Ципрас.

"Никой, повтарям, никой не може да пренебрегне тази страст, тази вечер празнуваме и пеем, за да преборим страха, да преборим шантажа и ултиматумите Европа, която познавахме, Европа на ценностите от основаването й няма нищо общо с изнудването и ултиматумите Тази вечер в този момент Европа гледа вас, трите милиона бедни, милион и половина безработни", каза още той.

На другото масово събиране обаче се чу предупреждението, че "не" би означавало Гърция извън еврозоната.

Днес в южната ни съседка е ден за размисъл преди утрешното гласуване, в което гърците трябва да кажат дали искат страната да приеме или да откаже предложенията на кредиторите за излизане от кризата.

В същото време Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Financial Times" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Вестникът публикува съобщение, че "с висока вероятност" предстои "подстригване" на влоговете. Депозитите над 8000 евро ще бъдат орязани най-малко с 30 процента, написа изданието, което твърди, че се позовава на свои източници.

"Публикацията на Financial Times за "подстригване" на влоговете е провокация, тя цели да провали референдума в неделя и решението на народа. Министерството на финансите изисква от FT да махне лъжливата публикация", се казва в заявлението на ведомството. Финансовият министър Янис Варуфакис окачестви публикацията като "злонамерен слух".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай