Хиляди българи празнуваха Рождество в Гърция

Хиляди българи празнуваха Рождество в Гърция | StandartNews.com

Атина. С празнична света литургия за Рождество Христово започнаха празниците за гърците. Църквите и манастирите са пълни с хора. По традиция, литургията се посещава от цялото семейство. След дългите коледни пости вярващите се причестяват. Много българи присъстваха на празничната литургия в Гърция, предаде БНР.

В проповедта си архиепископът на Атина и цяла Гърция – Йеронимос, призова гърците да се върнат към християнските ценности. Силен политически акцент имаше в думите му, като апелира политиците да се обединят в името на благото на нацията и да загърбят лични и партийни интереси.

Различни празнични традиции имат по островите на южната ни съседка. Литургията приключва с шествие с иконата на Христос до брега на морето, където се чете молитва за здраве и успешно завръщане на моряците.

След края на литургията започват тържествата в Гърция, които включват богата трапеза във всеки дом и задължителното посещение при кумовете и кръстника.

Празнуват много именници.Домовете на Христос и Христина са отворени за гости. Наред с традиционните гръцки коледни сладки на именниците се подарява и саксия с коледна звезда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай