Хеликоптер катастрофира, 13 загинаха (ОБЗОР)

Хеликоптер катастрофира, 13 загинаха (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тринадесет души загинаха при катастрофа на хеликоптер в Норвегия. Летателният апарат на петролна компания „Щатойл" с 13 души на борда се разби в близост до крайбрежието в западната част на скандинавското кралство в петък по обяд. В машината модел „Юрокоптър EC-225 Супер пума" е имало 11 служители на нефтена платформа и двучленен екипаж, съобщава "Фокус".

По данни на полицията и спасителните екипи на борда на хеликоптера са пътували един гражданин на Великобритания и един италианец. Всички други жертви са норвежци.

Хеликоптерът се е връщал от петролна платформа в едно от най-големите находища, разположени край бреговете на скандинавската държава – Гълфакс. След падането на машината е избухнала експлозия.

Катери и хеликоптери се включиха по издирването на оцелели.

„Не знаем какво точно се е случило и защо хеликоптерът е паднал", заяви директорът на регионалния спасителен център Бьорн Ярле. Говорител на полицията потвърди пред репортери, че хеликоптерът „се е разбил, тотално смазан е". Въпреки това беше задействана мащабна спасителна операция за издирване на оцелели. „По наша информация са били видени хора във водата", съобщиха местните власти.

Всички 13 души, намирали се на борда на разбилия се хеликоптер, бяха обявени за загинали. Операцията по издирване на оцелели продължи няколко часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай