Хърватската църква не одобрява йогата

Хърватската църква не одобрява йогата | StandartNews.com

Хърватската католическа църква не одобрява йогата. В страната с рекордни визити на папата над 80% от населението са католици. 

Църквата се противопоставя на включването на йогата в програмата със спортни дейности на Славонски Брод – град в историческата област Славония, с предупреждението, че е „антикатолически култ", информират abc.es и Нова ТВ. 

Според местните медии уеб страницата на епархията на Славонски брод алармира, че „под булото на спорта се опитват да преминат антикатолически дейности като йогата".

Случаят не е съвсем нов за хърватите, тъй като през 2003 г. на Епископската конференция на бившата югославска република блокира включването на йогата сред спонсорираните спортни практики, предназначени за учители.

Йогата е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Тя е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. А учението включва основно специфични упражнения (асани) и дишане (пранаяма).

Местните енории в Хърватия дори разпространяват брошури, в които се предупреждава за „опасностите от ориенталските култове". В защита на йогата пък застана зам.-министърът на спорта - хърватската скиорка Яница Костелич, която е и първата четирикратна олимпийска шампионка по ски алпийски дисциплини в историята на спорта.

От известно време обаче Хърватската църква отхвърля дългогодишната практика на йога. А някои католически организации като Сдружението „Добрият пастир" алармират, че много от хората, практикуващи йога, „са преживели седмици и месеци на психоза и духовно робство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай