Хаос в небето от невиждан срив

Хаос в небето от невиждан срив | StandartNews.com

Блокиране на сървър обърка стотици полети на Острова, провали уикенда на хиляди пасажери

Десетки полети от британски летища бяха отменени и днес, а стотици закъсняват заради невиждан компютърен срив в петък вечерта в Управлението по контрол на авиотрафика (NATS). Което затвори небето над Лондон само за час, но хаосът от това продължи и през целия днешен ден. Причината за необичайния срив все още се изяснява, съобщиха властите на Острова. 38 от 1300 полета днес бяха анулирани от "Хийтроу" - вторичен ефект от аварията, съобщиха АФП и АП.

Сривът стана в сървъра по планирането на полетите в центъра за управление в Суонвик, графство Хемпшир, в 17,27 ч българско време. В рамките на следващия час летищата "Хийтроу" (най-натоварената аерогара в Европа), "Гетуик", "Стенстед" и "Сити" не приемаха и не изпращаха полети. На помощ се притекоха други летища, включително това в Манчестър, но този един час бе достатъчен да провали уикенда на хиляди пътници, които трябваше да чакат с часове или да се примирят, че полетът им е отменен въобще.

Не само "Хийтроу" бе засегнато - и други аерогари отмениха излитания и така броят им надхвърли 100. Авиокомпаниите съветваха пътниците да се осведомяват за статуса на полета, преди да тръгнат от вкъщи. Ситуацията се усложнява от това, че британските ученици са в коледна ваканция и мнозина от родителите им са решили да отидат на почивка именно през този уикенд. Очакваше се ситуацията да се нормализира в края на днешния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай