Губят надеждата за спасяване на турските миньори

Губят надеждата за спасяване на турските миньори | StandartNews.com

Караман. Спасителни екипи се борят да достигнат до блокираните под земята 18 миньори в южна Турция. Подпочвени води наводниха галерията, в която миньорите са работили. Все по-голяма става вероятността работниците да са се удавили, предаде агенция Франс прес. Най-малко 34-ма миньори са били под земята, когато се случил инцидентът. 16 души са успели да се спасят.

18 миньори останаха под земята, след като подземни води наводнили участък от въглищната мина в южната част на страната. По всяка вероятност те са блокирани в наводнена галерия на дълбочина над 300 метра. Шансовете им за оцеляване са минимални. Спасителите се опитват да изпомпат водата от три участъка на мината, но към момента няма установен контакт с миньорите. Това потвърди и енергийният министър на Турция Танер Йълдъз. „Времето е срещу нас", призна той.

Насъбрала се вода е причината стените на галериите в мината да се срутят. Властите обаче не бяха в състояние да обяснят какво е причинило събирането на водата.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган посети мястото на трагедията в Караман, след като отмени планирания прием в президентския си дворец в Анкара по случай националния празник на Турция – 29 октомври.

Президентът пази надеждата, че работниците са живи. „Нашите очаквания и надежди не са се изпарили. Нашите приятели и министри продължават да работят там", каза той от Анкара за държавната телевизия.

Инцидентът стана по-малко от шест месеца след най-голямата трагедия в мина в Турция, при която 301 работници загинаха в мина в Сома. Поредният случай повдигна много въпроси за безопасността на мините в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай