Граничарят на Европа

Граничарят на Европа | StandartNews.com

Проблемното дете на ЕНП, Малкия Путин и Виктатор. Това са само част от прозвищата, с които е прочут Виктор Орбан в европейските среди. Непокорният премиер на Унгария е вечно несъгласен с общите европейски политики, ходи по ръба на закона с вътрешнополитическите си решения и ежедневно създава на медиите поводи за публикации със скандалните си изказвания. Въпреки множеството критики, които Брюксел отправя към него, той твърдо и методично извършва намислените реформи и изпълнява звучащите скандално закани, които е отправил. През лятото той обеща да вдигне ограда срещу имигрантите по границата със Словения и Сърбия - днес тя вече е факт. Преди дни Орбан призова за такава и между България и Гърция, и ако съдим по досегашните му действия - ще направи всичко възможно това да се случи. Според някои медии дори вече е започнал да изпраща бодлива тел и стълбове към България и Македония.

53-годишният политик е самородно унгарско явление, коренящо се в манталитета на винаги непокорните унгарци, които не се подчиняват на натиск и диктат отвън, а отстояват националните си интереси. Политическата кариера на Орбан преминава през различни обрати. Той изучава идеологията на либерализма в Оксфорд със стипендия на Джордж Сорос. Малко по-късно обаче излиза от този модел и става съосновател и един от лидерите на първата дясна партия в Унгария - Фидес. Влиза в парламента като депутат на 27-годишна възраст, а през 1998 г. вече е най-младият премиер на Унгария и в ЕС. На изборите през 2002 г. Фидес не успява да събере повече от 40 процента и на власт за два поредни мандата идват социалистите, успели да обединят всички леви сили в страната. След осем години в опозиция, когато той заема поста зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, през 2010 г. отново триумфално се връща на власт с абсолютно мнозинство от две трети.

Именно тогава започва най-тежкото му противоборство с Брюксел както по проблемите на вътрешната политика, така и за външнополитическите ходове на Будапеща. Той предизвика раздразнение в Брюксел и въобще на Запад с концепцията си за "нелибералната демокрация". Защото в рамките на тази доктрина, която се прилага в Русия, Китай, Индия и други страни, унгарският премиер засили държавния контрол върху банките и медиите. Успя също да намали депутатите в парламента от 400 на 200. През пролетта на 2014 г. Фидес пак спечели парламентарния вот, като причините за успеха на дясната партия бяха точно в предприетите от Орбан популярни икономически и социални мерки. Той спази предизборното си обещание да намали цената на тока, газа и водата с 25% за домакинствата и 11% за бизнеса. Правителството наложи контрол върху банките, повечето от половината от капитала на които сега е държавен. Спасени бяха милион кредити на унгарци във филиали на швейцарски банки, които при промяна на валутата трябваше сами да плащат разликите. Държавата се пребори с монополите и започна да изкупува германските и френските дружества в енергетиката, така че частният капитал да не овладява изцяло икономиката. Мерките срещу чуждите банки и монополите предизвикаха гняв в Брюксел. Не се сбъднаха прогнозите, че "орбаномиката", както бяха наречени радикалните мерки на унгарския премиер, ще се провали.

Твърдата ръка на Орбан се разпростря и върху имигрантската криза, на която Европейският съюз от месеци безуспешно търси решение. Докато европейските лидери търсеха деликатни думи, с които да опишат проблемите, възникващи от огромния наплив на хора с друга религия, култура и ценности, Орбан не се посвени да ги нарече с истинските им имена. "Милиони бежанци ще залеят Европа. Ще се промени обликът на континента. Ще бъдат нанесени огромни финансови щети на европейските държави и ще се накърни благополучието на християнските народи", предупреди унгарският премиер.
През октомври бе завършена оградата по границата между Словения и Унгария, след като още през август бе оградена браздата със Сърбия. Действията на Орбан по опазване на европейските граници обаче не свършиха дотам. След като стана ясно, че тези мерки далеч не са достатъчни за ограничаване на вълната, а Шенгенската зона за свободно придвижване е пред реална заплаха, Орбан призова и останалите европейски страни за подобни действия. Преди дни той заяви, че трябва да бъде оградена и границата между България и Гърция и между Гърция и Македония.

Докато Брюксел търси начин как да спре вълната мигранти на входа на Европа - най-вече в Гърция, и да помогне на останалите страни членки да се справят с бежанците, Орбан отново е взел нещата в свои ръце, съобщава руското издание "Спутник". Според сайта унгарският премиер вече е изпратил към Македония и България 16 000 бетонни стълба и 10 000 ролки бодлива тел, за да помогне на двете страни да се барикадират срещу мигрантите.

Междувременно Орбан продължава с острите изказвания по адрес на мигрантите, без да се тревожи, че може да бъде обвинен в дискриминация и липса на хуманно отношение. "Най-добрият мигрант е този, който не идва", заяви Орбан наскоро в изявление по унгарското национално радио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай