Гранати по бежанци на остров Лесбос (OБЗОР)

Гранати по бежанци на остров Лесбос (OБЗОР) | StandartNews.com

Гърция иска 730 млн. евро помощ, мигранти тръгнаха пеш от Будапеща към Австрия

Гръцката полиция употреби парализиращи гранати, за да се справи с протеста на хиляди имигранти, повечето от които афганистанци, които от няколко дни се намират на пристанището на остров Лесбос, съобщиха местните медии. Около хиляда афганистанци се опитали да окупират ферибот, като викали "Атина, Атина!". Екипажът на ферибота препречил входовете, но в същото време стотици пътници, които вече се били качили на него, били заклещени между имигрантите. На пристанище Пирея вчера се очакваше да пристигне фериботът "Елефтериос Венизелос" с около 2504 имигранти от четири острова в източната част на Егейско море.

Дневно около 2000 души пристигат на гръцките острови, включително Кос, Лесбос, Самос и Хиос. Икономическият министър Никос Христодулакис заяви на пресконференция, че страната му ще се обърне към европейските фондове, предназначени за справяне с кризата, с искане за 730 млн. евро помощ. "Минимумът, нужен на Гърция, е 400 млн. евро за финансиране на лагерите и 330 млн. от фондовете за бедни, с които да се покрият неотложните инфраструктурни нужди", каза той.

300 мигранти пък избягаха от лагер в Унгария близо до границата със Сърбия, а стотици други потеглиха пеша от Будапеща към Германия и Австрия. Полицията тръгна след имигрантите и блокира трафика близо до приемния център Роске, който се намира на южната граница със Сърбия. Други около 2300 имигранти в центъра заплашили също да го напуснат. В същото време стотици от всички поне 1000 души на гара Келети в Будапеща тръгнаха пеша към Австрия, след като Унгария спря международните влакове към Западна Европа. Би Би Си пък съобщи, че на гарата бежанците били нападнати от крайно десни екстремисти, които хвърляли по тях фойерверки.

Полицията се намесила, а мигрантите седнали в знак на протест. Малко преди полицията да щурмува спрения с бежанци влак на гарата в Бичке пък, мигрантите започнали да излизат и тръгнали по релсите. Кризата принуди унгарските депутати да гласуват промени в имиграционните закони. Ефективно бе затворена южната граница и се създават "транзитни зони". Там имигрантите ще стоят, докато молбите им бъдат обработени и ще бъдат депортирани, ако кандидатурите им не получат одобрение. Преминаването или увреждането на оградата пък ще се смята за криминално деяние. Незаконното преминаване на границата ще се наказва с до 3 г. затвор.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън от своя страна обяви, че страната му е готова да приеме още 4000 бежанци от лагерите в Сирия. Той разкри също така, че Лондон ще отпусне още 60 млн. паунда за справяне с хуманитарната криза в Сирия, и 40 млн. за подпомагане на жителите на Турция, Йордания и Ливан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай