Град в Швейцария плати глоба, не иска бежанци

Град в Швейцария плати глоба, не иска бежанци | StandartNews.com

Едно от най-богатите малки градчета в Европа предпочете да плати глоба в размер на 290 000 швейцарски франка, вместо да приеме на своя територия около 10 бежанци в рамките на квотното разпределение.

Жителите на китното швейцарско градче Обервил-Лили заявиха, че са гласували с "не" на референдум за това дали да приемат бежанците, тъй като според тях чужденците няма да се впишат в средата, пише британският в. „Телеграф", цитиран от БГНЕС.

Решението идва, след като швейцарското правителство въведе квотна система, за да изпълни обещанието си да допусне в страната 50 000 души, търсещи убежище. Обервил-Лили е дом на 300 милионера и е с население от 22 000 души.

„Ние не ги искаме тук, това е", посочва един от жителите на града, пожелал анонимност.

Според друга жителка на Обервил-Лили решението за отказ от прием на бежанци не е правилно и това кара хората в града да изглеждат като егоисти, които не се интересуват от това, което се случва с останалите.

Според десния кмет на градчето Андреас Гларнер допитването не е проява на расизъм и приемането на чужденците е било отхвърлено, защото не е било ясно преди това дали те са сирийски бежанци или „икономически мигранти от други страни". Той посочи също, че най-добра грижа за сирийските бежанци може да бъде оказана по-близо до техните домове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай