Гласувано: Създават деца от трима родители на Острова

Гласувано: Създават деца от трима родители на Острова | StandartNews.com

Камарата на лордовете на британския парламент гласуваха "за" създаването на човешки ембриони с ДНК от трима родители. Така страната се превръща в първата в света, узаконила подобна медицинска революция.

Предложението бе подкрепено в началото на месеца от долната камара.

Поправката позволява при изкуствено оплождане да се използват гени на трима души - майка, баща и жена донор. От втората жена се използва ДНК, която е по-малко от 1 процент от гените на ембриона, а и тя не е от вида, който определя дали детето прилича на мама или на тате.

Методът просто е начин да бъдат заменени някои дефектни гени, които пречат на нормалната работа на клетките, съобщават учените.

Авторите на законовия текст се надяват, че по този начин ще бъде отстранен рискът от наследствени заболявания, предавани по майчина линия и предизвикани от нарушения в митохондриалните гени (митохондрииите осигуряват енергията, необходима на клетките).

Според експерти едва десетина жени годишно във Великобритания ще отговарят на изискванията за подобна процедура.

Според противниците на проекта принципното разрешение да се създават хора с изменени гени в бъдеще може да доведе до появата на хора с предварително зададени качества, т.нар. "дизайнерски деца" - метод, при който родителите си поръчват например синеоко момиченце или високо тъмнокосо момче.

Научни данни показват, че едно на 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да причинят болести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай