Германците късат въжето на Женския четвъртък

Германците късат въжето на Женския четвъртък | StandartNews.com

В "Розовия понеделник" шествия осмиват политиците

По време на Лудите дни забравят всякакви правила и задръжки

Четири нощи, три дни, два промила,една цел, нула задръжки. Така вкратце могат да се опишат карнавалите, които от четвъртък вечер тресат долината Рейн. Който не е бил по това време в тази част на Германия, едва ли би могъл да допусне за какво забавление става дума. За германците, които поставят винаги работата пред купона, този период е цветно петно в ежедневието им. Шумът не е проблем, погледът на другите също. Впечатляващото е, че въпреки костюмите точно в този момент германците

свалят маските и не се притесняват да бъдат себе си

"Стандарт" стана част част от купона, опитвайки се да обясни промените, настъпващи в дисциплинирания германец по време на "Лудите дни".
"По време на карнавал в Германия се въвежда извънредно положение", каза ми Моника Олингер, която бе избрала да се маскира като котка за празненството в Дюселдорф в събота вечер. 33-годишната жена е възпитателка в детска градина. В четвъртък вечер е празнувала в Аахен, в петък - в Кьолн, в събота в Дюселдорф, а снощи отново в Кьолн. "Карнавалът е моето време в годината. Мъжът ми не харесва тези празненства и затова отиде с двете деца при родителите си", уточнява тя.
Официално "петият сезон", както германците наричат карнавалите, започва на 11 ноември в 11:11часа. Оттогава обаче прояви имат само карнавалните дружества. Обикновените германци започват празненствата в т.нар. "Женски четвъртък", когато жените идват на власт. Тогава, за да покажат надмощието си представителките на нежния пол

режат вратовръзките на силната половина, след което се хвалят с трофея

Затова и повечето мъже ходят на работа със стари вратовръзки. В четвъртък са маскирани дори продавачите в магазините. Карнавалът не подминава дори и старческите домове, които никак не са малко. В костюми бяха и обитателите на дома "Розендал" в Еркрат, както и работещите в него. "Обикновено в кухнята на дома музиката е пусната само за фон. В четвъртък обаче готвачът, който бе маскиран като жена, я увеличи до дупка. В други дни това е немислимо", разказа наш сънародник, който от близо година работи там.

"Това е много важен период за германците. Отпускат се и наистина се забавляват. Аз съм полякиня и затова днес съм на работа", каза ми в петък жена от един магазин, която реших да разпитам за карнавала. "Ако облечеш германците в униформи, те ще започнат да маршируват. Много са изпълнителни и рядко противоречат на шефовете си по време на работа. По време на карнавали обаче нямат нищо общо с това, което са през останалото време на годината", смята Ерик, който е холандец.

В четирите нощи преди днешния т.нар. "Розов понеделник", който е официален почивен ден и кулминацията на карнавала, се празнува по улици и кръчми. Това е златно време за заведенията, защото германците забравят вродената им спестовност.

Бъркат смело в портмонетата и не търсят къде бирата е най-евтина

Никой не прави проблем за шума, към който по принцип са много чувствителни.
В събота вечер по улиците на стария град на Дюселдорф беше истинско изпитание да се разминеш. Музика, танцуващи хора, сервитьори с пълни табли с бира, смях, настроение. Хората без костюм се броят на пръсти. Почти всеки е поне с карнавален аксесоар - маска, шапка или грим. Макар че бирата се лее като за последно, злоупотребилите с алкохол не са желани вътре в заведенията. Полицейско присъствие има, макар че е дискретно. Тъй като маскираните като полицаи са толкова много, понякога не можеш да разбереш кой е истински служител на реда и кой не.

"Карнавалът е толкова важен за тях, че някои се готвят за него цяла година. Има такива, които са обърнали внимание и на най-малкия детайл от костюма си", казва нашата сънародничка Милена. Иначе карнавален костюм може да се намери и за 5 евро, което е достъпно за всеки. Магазини за подобни стоки има колкото искаш, а в съседна Холандия дори са по-евтини и съответно много от германците ходят на покупки там.

"С карнавалите при нас отбелязваме периода преди великденски пост, който започва в сряда, която наричаме "Пепеляна". Между другото това време е от изключително културно значение. В шествията задължително присъстват политическите теми. Поставят се искания, а политиците ни стават жертва на сатирата", обяснява Максимилиян Райхерт.
Датата на карнавалите всяка година се мени и зависи от Великден. Големите празненства, свързани със смяната на сезоните по време на зимното слънцестоене, са били регулирани от църквата във времето между 6 януари и "Пепеляна" сряда.Традициите в отделните части са различни, но две неща си остават едни и същи - шумът и маските. Празненствата, танците и баловете се съпровождат от маскаради. В много градове си избират принц на карнавала и към него се обръщат с титлата "Ваше откачено височество". Различните карнавали в различните части на Германия се отличават с разнообразие, но всички те имат нещо общо и това са Лудите дни.
"Това е единственото време, в което можеш да видиш германците по-разчупени. След сряда те отново ще се върнат в старите си кожи", казва с усмивка Милена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай