Германия ухажва имигрантите със 117 000 работни места

Германия ухажва имигрантите със 117 000 работни места | StandartNews.com

Берлин. Германската икономика се нуждае от подкрепа в лицето на допълнителни работници от други държави, които не само ще подсилят страната, но и ще повишат раждаемостта.

В момента Германия се опитва да запълни дупка от 117 000 работни места в областта на науката, технологиите и инженерството. Размерите на проблема обаче може да стигнат до необходимост от до един милион души до 2020 г., сочи анализ на Института за икономически изследвания в Кьолн.

Така доскоро относително затворената за чужденци държава, ще се конкурира със Съединените щати и Великобритания за привличане на образовани хора от чужбина.

От 2005 г. насам Германия е либерализирала правилата за признаване на чуждестранни квалификации както и разрешителните за пребиваване.

Като се има предвид статутът на страната като най-силна икономическа сила в Европа, Германия привлича и най-много имигранти. За миналата година броят им е рекорден- 400 000, пише New York Times.

Оказва се, че 35 процента от имигрантите имат бакалавърска или по-висока образователна степен, докато цифрата при самите германци е 20 процента.

Въпреки това Германия все още изпраща смесени сигнали за имиграцията след като в усилията си да привлече чужденци си навлече и проблеми.

Тази пролет излезе информация за лошите условия, на които са били поставени 128 испанци, привлечени в Източна Германия за работа. Повечето от тях в крайна сметка бяха пренасочени по различни правителствени програми, които са и златната мина на страната.

Така общо около 9000 души са кандидатствали за финансова помощ в рамките на тези програми- половината от Испания.

Правила за работниците от 2015-2018 година все още са в процес на договаряне, но Германия остава единствената страна членка на Европейския съюз, която предлага такива програми.

Проучване на Федералната служба за миграция сочи, че около 20 000 испанци са се преместили в Германия от 2011 до 2013. Данните за Гърция и Португалия, които също са сериозно засегнати от кризата, вероятно са подобни.

Германия е известена със своята система за съчетаване на професионалния опит с академично образование. Тя се стреми да приложи този подход и към имигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай