Германия призна турския геноцид над арменците

Германия призна турския геноцид над арменците | StandartNews.com

Германският Бундестаг прие с абсолютно болшинство резолюцията, според която признава масовото убийство на арменци през 1915г. в Османската империя за геноцид, съобщава Би Би Си.

Сред депутатите само един гласувал против предложението, а един се въздържа.

Дебатите бяха инициирани от управляващото мнозинство и партията на "зелените".

Резолюцията бе озаглавена „В памет на геноцида над арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година". В него думата „геноцид" се използва четири пъти.

Според някои данни убитите арменци в Османската империя през 1915 г. достигат 1.5 млн. души. Властите в Турция твърдят, че цифрите са преувеличени и че част от загиналите са били жертва на размирици в страната.

Турция на няколко пъти се противопоставя на вота в Бундестага.

От Анкара има дори заплахи, че решението може да повлияе на споразумението за ограничаване на имиграцията с ЕС.

Над 20 нации вече признаха геноцида. Сред тях са такива като Франция и Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел се е съгласила със своята партия, че избиването на арменци от Османската империя трябва да бъде определено като геноцид, но канцлерът не успя да присъства по време на гласуването в Бундестага по въпроса заради други официални ангажименти в работния си график.

„Тя ми каза тази сутрин, че застава на страната на своята парламентарна група", отбеляза говорителката Кристиане Вирц пред журналисти вчера, запитана дали Меркел е дала одобрението си за резолюцията на парламента за арменския геноцид по време на заседание на партията днес.

Армения приветсва резолюцията на германския парламент, с която масовите кланета на арменци и други християни в Османската империя по време на Първата световна война са признати като геноцид, съощава Public Radio of Armenia.

„Изявлението на германския президент Йоахим Гаул за 100-годишнината от арменския геноцид, заедно с резолюцията на Бундестага, са ценен принос не само към процеса на международното признаване и осъждането му, но и за борбата за превенция на геноциди и престъпления срещу човечеството", се казва в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандян, предава "Фокус".

„Германия и Австрия, два бивши съюзника на Отоманската империя, признаха своя дял от отговорността в извършването на арменския геноцид, докато турските власти продължават да отричат очевидния факт на геноцида, извършен от Отоманската империя", заяви още Налбандян, допълвайки, че „международната общност чака от 101 г. Турция да се изправи срещу историята".

Турция от своя страна определи като „историческа грешка" решението на германския Бундестаг да признае за геноцид масовите кланета на арменци в Османската империя по време на Първата световна война, пише AFP.

Решението ще бъде третирано от Анкара като „недействително".

„Признаването на германския парламент на тези „изкривени и безпочвени" обвинения като „геноцид" са историческа грешка", се казва в официалния профил в социалната мрежа „Туитър" на Нуман Куртулмус, говорител на премиера и правителството.

Приемането на резолюцията за признаването на арменския геноцид в германския парламент ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Германия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от AFP.

„Тази резолюция ще засегне сериозно турско-германските отношения", заяви Ердоган пред пресата в Кения, където извършва посещение.

Той посочи, че след връщането си в Турция ще бъде взето решение за „постъпките", които страната му ще направи в отговор на решението на Германия.

Междувременно стана ясно, че след приемането на резолюцията Анкара е отзовала за консултации дипломатическия си представител в Берлин. За това съобщава TACC, като се позовава на репортаж от турския телевизионен канал 24 TV.

През 2015 г. турските власти реагираха по аналогичен начин след признаването на арменския геноцид от Австрия, Люксембург и Ватикан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай