Германия поема председателството на Г-20

Германия поема председателството на Г-20 | StandartNews.com

Днес Германия поема председателството на Г-20 за 1 година напред. Постът ще бъде зает от финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле.

В официално изявление за встъпването си в длъжност Шойбле предупреди най-важните индустриални и развиващи се страни от групата Г-20 за икономическите поражения, които връщането към национализма и изолацията ще донесе. Това съобщава националният ежедневник "Ди Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от БГНЕС.

Според него глобалните предизвикателства изискват глобални решения и те могат да бъдат постигнати единствено чрез съвместни усилия. А през тази година световната икономика ще има не едно или две препятствия пред себе си.

Връхна точка на германското председателство ще бъде срещата на върха, която ще се проведе в началото на юли в Хамбург. На нея се очаква да присъстват новоизбраният държавен глава на Щатите Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин.

Канцлерът Ангела Меркел ще използва председателството, за да насочи вниманието към проблемите на Африка и здравеопазването.

Групата на двайсетте, съкратено Г-20, е група от 19 страни с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, представян от държавата председател на Съвета на ЕС. Тя изучава,преглежда и насърчава дискусии по политически въпроси,свързани с насърчаване на международната финансова стабилност и има за цел да разглежда въпроси, които са извън отговорността на всяка една друга организация. Представителството й се сменя всяка година, като досега то принадлежеше на Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай