Германия отрече да е имало тайни преговори с Русия

Германия отрече да е имало тайни преговори с Русия | StandartNews.com

Берлин. Германското правителство опроверга информацията на The Independent за предполагаеми "тайни преговори" между Германия и Русия за уреждане на кризата в Украйна.

"Това съобщение е лишено от каквото и да е основание", заяви заместник-говорителката на германското правителство Кристиане Вирц по повод публикацията на британското издание, че Германия и Русия работят върху таен план за мирно уреждане на украинската криза.

"Обвиненията са неоснователни", написа в Twitter и говорителят на германското правителство Щефан Сайберт, съобщи немското издание Local.

Според информацията на вестника основната задача на плана е укрепване на границата на Украйна и стабилизиране на нейната икономика, включително чрез ново газово споразумение. Най-противоречивата част от предполагаемото споразумение е изискването международната общност да признае независимостта на Крим от Украйна и анексирането му от Русия, ако Путин оттегли подкрепата си за бунтовниците в Източна Украйна.

Украйна трябвало да се откаже от желанието си да влезе в НАТО, в резултат на което Русия ще й предложи дългосрочно споразумение с "Газпром", което ще осигури енергийните доставки на Украйна.

Според The Independent, известно време Ангела Меркел се е опитвала да действа като посредник по осъществяването на такава сделка между украинския президент Петро Прошенко и Владимир Путин. По данни на британското издание тези преговори са били прекратени след разбиването на малайзийския самолет в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай