Германия остава без правителство заради мигрантите

Германия остава без правителство заради мигрантите | StandartNews.com

Германските партии остават разединени по въпроса за имиграционната политика, въпреки че в неделя са успели да сближат позициите си по няколко трудни въпроса, включително за климата, предаде Reuters.

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да сглоби коалиция с ориентирана към бизнеса Свободна демократическа партия и клонящите в ляво „Зелени", след като нейните консерватори загубиха съществена част от подкрепата си на последните парламентарни избори от септември за сметка на крайнодесните.

Преговорите между партиите, които таят дълбоки идиологически различия, обаче вървят изключително трудно. Меркел определи краен срок до четвъртък за предварителните разговори преди началото на официалните коалиционни преговори, но споразумение по ключовите въпроси не бе постигнато.

В неделя „Зелените" приветстваха предложението за увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и съкращаване на производството във въглищните електроцентрали.

Остават спорни въпросите за данъчната политика и публичните финанси. Най-тежки са различията по въпроса за имиграцията. Християнсоциалният съюз настоява за налагането на ограничения до 200 000 имигранти годишно. Зелените са против такова ограничение. Те обаче са склонни към компромис, тъй като за последните 25 години тази бройка е била надхвърлена едва пет пъти.

Ако не успеят да постигнат споразумение, това може да наложи провеждане на нови избори. Партиите се опасяват, че на тях крайнодясната „Алтернатива за Германия", която успя да влезе в парламента на изборите през септември, може да събере още повече подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай