Германия и Франция в съюз срещу Лондон

Германия и Франция в съюз срещу Лондон | StandartNews.com

Германия и Франция планират да сближат връзките между страните от еврозоната, без да се налага преразглеждане на основополагащите договори на ЕС. Така те ще нанесат удар по кампанията на британския премиер Дейвид Камерън да предоговори отношенията на страната си с ЕС, преди да организира референдум за евентуално излизане на Великобритания, пишат "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Заобикаляйки исканията на Лондон за предоговаряне на Лисабонския договор и мястото на Великобритания в ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се споразумели да изградят по-тесен политически съюз между страните, използващи единната валута. Пактът, който ще бъде представен на среща на върха на ЕС идния месец, може да ограничи възможностите на Камерън за маневриране в усилията му да си върне от Брюксел някои правомощия, които Великобритания е делегирала на ЕС, отбеляза в. "Дейли телеграф". Камерън многократно призова за повторно отваряне на договорите, които да позволят на еврозоната да се интегрира, предоставяйки на Великобритания шанс да промени отношенията между Лондон и ЕС.

Междувременно британският премиер се срещна с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, пред когото заяви, че Великобритания се нуждае от нова договореност с Европа. Разговорът между двамата е бил фокусиран върху реформирането на ЕС и предоговарянето на отношенията на Обединеното кралство с Брюксел. Камерън започва обиколка в пет европейски столици тази седмица - първо в Дания в четвъртък за работна закуска с премиерката Хеле-Торнинг Шмид, преди да замине за Холандия за разговори с премиера Марк Рюте, а след това ще вечеря с френския президент Франсоа Оланд в Париж, а в петък ще се срещне с полската министър-председателка Ева Копач във Варшава и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай