Германия и Франция с план за супердържава (ОБЗОР)

Германия и Франция с план за супердържава (ОБЗОР) | StandartNews.com

Връщат идеята за Европа на две скорости, Меркел събра лидери в Берлин

Германия и Франция са подготвили проект за промяна на Европейския съюз, който предвижда дълбока интеграция и създаването на супердържава от желаещите страни и периферия, в която да влязат по-скептично настроените. Това предвижда документ от 10 страници, подготвен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, до който се е добрала полската телевизия TVP. Вчера германската канцлерка Ангела Меркел събра колегите си Франсоа Оланд, Матео Ренци и Доналд Туск в Берлин, за да подготвят единна позиция преди срещата на върха в Брюксел днес.

Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са представили от името на своите държави проекта "Силна Европа в несигурния свят", съобщава АФП. Той бил подготвен миналата седмица заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. В проекта се предлагат комплекси реформи в три области - безопасността, миграционната политики и валутно-икономическата сфера. "Ние ще... предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и ще поканим останалите европейски държави да се присъединят към нас в това усилие", казват в съвместно изявление двамата министри. Те обаче посочват, че са готови да приемат и съществуването на неколкостепенен съюз, посочвайки, че "ние трябва... да сме наясно, че има различни степени на стремеж към по-нататъшна интеграция сред държавите членки". Двамата политици предлагат по-близко сътрудничество в три ключови политически области - вътрешна и външна сигурност, бежанската криза и фискални и икономически политики.

Според материал на полската телевизия TVP става въпрос на практика за създаването на супердържава от желаещите дълбока интеграция страни. Тя ще има обща армия, наказателен кодекс, данъчна система и единна валута. Отделните страни няма да имат глас и върху граничната политика и разселването на бежанци.

Политически ЕС трябва да става все по-интегриран, но интеграцията трябва да става по желание и според възможностите, се посочва в документа. На практика това означава, че ще се засилят процесите на разделяне на ЕС на център и периферия или на съюз на две скорости. Като двете му части няма да се делят на бедни и богати, а на напълно интегрирани и нежелаещи пълна интеграция.

Вчера следобед германската канцлерка Ангела Меркел събра в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, за да търсят единна позиция преди срещата на върха на евролидерите в Брюксел, която започва днес следобед. По-рано Меркел и Оланд заявиха, че са постигнали пълно съгласие по въпроса как да се справят с последиците от решението на Великобритания, но подробности не бяха разкрити.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Брюксел, за да се запознае отблизо със ситуацията след решението за Брекзит. Той разговаря с върховния представител на ЕС по външната политика и изрази съжалението си от решението на британците. "Гласуването не доведе до резултата, на който президентът Обама и аз се надявахме. Решаващо е следващите дни да се осъзнае колко е важно ЕС да остане силен. САЩ искат силен съюз. Абсолютно необходимо е никой да не се паникьосва, хората да не се отдават на реваншизъм. Убеден съм, че ще успеем да намерим решение по онези въпроси, които са важни за всекидневието на нашите граждани. В същото време САЩ ще запазят специалните си отношения с Великобритания. Аз и президентът Обама ще направим всичко възможно да помогнем за плавното и разумно протичане на този преходен период, заяви Кери след срещата си с Могерини.

Пазарът на труда замръзва

Големи британски компании планират да замразят наемането на нови служители заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това показва проучване сред 1000 фирми, цитирано от Би Би Си. Около 250 от участвалите в запитването компании категорично заявяват, че в скоро време няма да търсят нови попълнения за екипите си. 5% от фирмите пък дори планират съкращения. Почти 2/3 от анкетираните са на мнение, че Брекзит ще окаже негативно влияние на бизнеса им.

Оптимизмът не доминираше и на световните фондови борси вчера, които продължиха да отчитат спад в търговията, след като в петък загубиха общо 2 трилиона долара, съобщи Би Би Си. Британската лира продължи да губи позиции, като достигна 31-годишен минимум спрямо долара. Търговията с акции на няколко големи компании бе спряна, след като отчете опасен спад. Лихвите по 10-годишните британски държавни облигации паднаха под 1% за пръв път в историята - израз на опитите на инвеститорите да купят по-сигурни активи. Във вчерашната търговия пострадаха най-много акциите на авиокомпании, строителни фирми и банки. "Барклис" загуби 18%, "Роял банк ъв Скотланд" - 22%. Нискотарифната авиокомпания "Изи Джет" поевтиня с 21%, след като обяви, че Брекзит ще се отрази негативно върху приходите й.

Основният индекс в Лондон FTSE 100 отчете спад от 2,1%, а индексът FTSE 250, съставен предимно от компании, опериращи на вътрешния пазар във Великобритания, загуби 6%. Спад бе регистриран и на европейските борси, както и на Уолстрийт.

Нова служба ще отговаря за развода

Нова административна единица ще бъде създадена във Великобритания, за да подготви излизането на страната от ЕС, обяви вчера премиерът Дейвид Камерън. В звеното ще влизат най-ярките и най-добрите лица от Уестминстър, от всички партии. Те ще са натоварени със задачата да анализират и подготвят възможни сценалии за следващия премиер, който ще трябва да води преговорите с Брюксел.

Междувременно група депутати от кионсервативната партия препоръчаха изборът на нов лидер да стане най-късно до началото на септември. Те предлагат номинациите за премиер да бъдат представени най-късно до четвъртък тази седмица, а до връщането им на работа след лятната ваканция на 2 септември изборът да е направен.

Изнасяме за Острова лекарства и столове

Великобритания е на осмо място сред най-важните търговски партньори на България, като износът ни към страната е основно лекарства, столове и семена, сочат данни на икономическото министерство.

През 2015 година към Острова са заминали български стоки на стойност 586,7 млн. евро, което е ръст от 19,9% спрямо 2014 година. Основната част на българския износ са медикаменти, столове и седалки, както и семена от слънчоглед.
В краткосрочен план, ако спадът на британския паунд продължи, това би оскъпило българските стоки. Евентуалното налагане на мита, когато България и Великобритания вече не са на единен пазар, също ще има негативен ефект върху търговията. В същото време по-слабата национална валута може да подкрепи вноса на британски стоки у нас. През миналата година в България са внесени британски стоки за 481,7 млн. евро. Най-внасяните стоки са медикаменти, пътнически автомобили и електрическа енергия.

Брюксел иска Лондон да решава бързо
Красимира Темелкова, Брюксел, наш пратеник

Няма законова процедура Великобритания да бъде накарана да задейства член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС. Честно обаче спрямо останалата част на Европа ще бъде процесът да започне колкото е възможно по-бързо. С тези думи вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен коментира пред журналисти на визита в Брюксел по покана на ЕНП заплетената ситуация след референдума на Острова. Според Катайнен тези във Великобритания, които са пледирали за напускане на ЕС, вероятно имат идея как да се случи "разводът". Катайнен бе категоричен, че резултатът от вота ще имат голям икономически и социален ефект върху цяла Европа. По-рано говорителят на ЕНП Зигфрид Муресан пък коментира, че Брекзит ще има последствия както за Лондонското Сити и компаниите, така и за европейската икономика като цяло. Той заяви, че приоритет на ЕНП ще бъде да защити интересите на гражданите от други страни от ЕС, които живеят и работят във Великобритания.

Измами в петицията за нов референдум

Властите във Великобритания разследват възможни измами в петицията за нов референдум, събрала над 3 милиона подписа през последните дни. Над 77 000 от подписите се оказали невалидни. За още един референдум са се подписали исландци, тунизийци и хора от други народности, а по закон само британски граждани могат да се включат в подписката. Причината за това е, че сайтът на подписката има само една защита от злонамерени действия - поле, в което потребителят да заяви, че е британски гражданин.

Париж и Лондон ще се сближават

Кметовете на Париж и Лондон обещаха да работят в по-тясно сътрудничество въпреки избора на Великобритания да напусне ЕС, съобщава Франс прес. Кметът на Париж Ан Хидалго и лондонският й колега Садик Хан публикуваха съвместно изявление, в което подчертават водещата роля на двата мегаполиса. "Лондон и Париж. Има толкова много, което обединява нашите два велики града. Обща история, обща култура, общи предизвикателства и споделеният опит да бъдат едни от шепата истински световни градове", пишат двамата. Ако XIX в. беше определен от империи, а XX в. - от национални държави, XXI в. принадлежи на градовете, където гледаме на различията си като голям източник на сила", заявяват те.

В Дъблин продават бира "Голяма грешка"

Бар в Дъблин предлага бира "Голяма грешка", вдъхновена от резултата от референдума. Халбата се харчи за 6 евро. Ресторант в Кардиф пък предлага за 10 лири брекзит закуска, която никой не желае да опита. В рекламата за нея се посочва, че тя включва чаша чешмяна вода и филия стар хляб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай