Германия дава заден за Москва

Германия дава заден за Москва | StandartNews.com

Нито Германия, нито Европа са заинтересовани руската икономика да изпадне в хаос, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел в интервю за в. "Тагесшпигел". Затова според Габриел политиката на продължаване на санкциите срещу Русия е грешна. Според него обстановката сега се нагнетява не само от САЩ, които предлагат Украйна да стане член на НАТО, но и от някои други страни. Нашата цел е не да се постави Русия на колене, а да се постигне мирно уреждане на конфликта в Украйна, подчертава германският вицеканцлер.

Той посочи, че на Европа сега й е нужна ново разведряване.
Италианският премиер Матео Ренци също се изказа за подобряване на отношенията с Русия.
В интервю за италиански вестник, цитирано от агенция РИА "Новости", Ренци подчертава, че Русия има стратегическо значение за Европа. Според него една от важните задачи на 2015 г. трябва да е подобряването на отношенията между Европа и Русия.

"Не одобрявам еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине". Това предупреждение отправи австрийският канцлер Вернер Файман, който се противопостави на призивите за по-строги санкции срещу Москва. "Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика", коментира още австрийският канцлер в интервю в. "Остерайх" Файман.

Разкол в Европа за санкциите

На ЕС му е все по-трудно да се придържа към единно мнение за санкциите срещу Русия и срещата на върха тази седмица показа това. Засега Европа е единна в отношението си към Русия, но това единство е много крехко, отбелязва "Ди цайт". Една от причините изданието вижда в това, че страните от ЕС трябва да се "противопоставят" на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други по-малко. Със задълбочаването на конфликта между Запада и Русия тези различия стават все по-видими, затова в ЕС все по-често може да се чуе мнението, че санкциите трябва да бъдат отменени или поне смекчени, добавя "Ди цайт". Подобно мнение изразява и "Зюддойче цайтунг". По време на предколедната среща на върха ръководителите на страните от ЕС "се оказаха опасно близо до разкола за политиката спрямо Русия, пише изданието. То смята, че падането на рублата и евентуалните бъдещи икономически проблеми на Русия само ще засилят разногласията в ЕС. На свой ред "Ди велт" отбелязва, че макар официално европейските ръководители да се придържат към единно мнение, когато стане дума за антируските санкции, някои от тях си позволяват да се изказват против (санкциите).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай