Гърция с празни ръце при кредиторите

Гърция с празни ръце при кредиторите | StandartNews.com

Европа заговори за грекзит, Меркел предупреди, че вече има само дни за решение

Гърция отиде с празни ръце на срещата на еврозоната и не представи нови предложения за спасителен план, който може да предотврати фалита и излизането й от еврозоната. Въпреки че ден след референдума, на който гърците казаха "не" на условията на международните кредитори, Атина обеща да представи нова оферта, това не се случи. В същото време някои от европейските лидери не изключиха излизане на Гърция от еврозоната, ако тя не излезе с нова оферта, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че до намирането на решение на гръцката криза остават не седмици, а броени дни.

Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, който смени внезапно подалия оставка хардлайнер Янис Варуфакис, вчера отиде на срещата на финансовите министри от еврозоната без писмени предложения. Вместо това той им представил устно новите идеи на Атина, които според гръцки източници, цитирани от "Файненшъл таймс", са същите като плана, който гръцката страна предложи на европейските си партньори на 30 юни. Тогава правителството на Алексис Ципрас прие повечето от исканията на кредиторите, но не се съгласи с някои мерки за ДДС и за пенсионната реформа. Липсата на нов план изненада силно финансовите министри от еврозоната и откровено разгневи някои от тях. Целта на тяхната среща бе да очертае параметрите на последвалата снощи среща на лидерите от еврозоната. Испанският министър на икономиката Луис де Хиндос заяви, че са били обсъждани само общи въпроси, а "няма време за губене". Въпреки това според европейски източници Евклидис Цакалотос се е представил добре пред колегите си, които очакват утре писмените предложения на Атина.

Гърция ще отправи "неизбежно" нова молба за финансова помощ от еврозоната, обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след края на срещата. Днес нямаше писмо, с което официално Атина да отправи искане за помощ. Ние го очакваме в най-скоро време и ще има нова среща на Еврогрупата, на която то ще бъде обсъдено, допълни той. Финландският му колега Александер Стуб каза, че от Гърция се очаква официална молба, в която да формулира искането си за нова двугодишна програма за финансова помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ESM). В сряда ще има телеконференция на Еврогрупата, за да се обсъдят тези предложения, а според други информации новата оферта на Гърция най-напред ще бъде обсъдена от Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ). Основания за възобновяване на преговорите за помощ за Гърция по линия на Европейския стабилизационен механизъм засега, както и преди, няма, каза германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на извънредната среща на високо равнище в Брюксел. Без солидарност няма възможност да се помогне на Гърция. Без солидарност и без реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, подчерта германският канцлер. Тя завърши с предупреждението, че времето, което остава, е изключително малко и е въпрос на дни, а не на седмици, да бъде взето решение. Преди началото на срещата на върха снощи Меркел разговаря с Ципрас заедно с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и с френския президент Франсоа Оланд. Европейските лидери не скриха нетърпението си от безкрайно проточилата се гръцка драма, а някои бяха и по-остри в изказванията си. Не е изключено излизане от еврозоната, ако Гърция не представи надеждни реформи. Това обяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровски още преди да стане ясно, че Атина е дошла с празни ръце.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле счита, че допълнителна финансова помощ от еврозоната за Гърция е възможна само в рамките на нова програма и след споразумение за строги икономии и реформи. Междувременно стана ясно, че Алексис Ципрас ще произнесе реч пред Европейския парламент утре. Пред евродепутатите ще говори и председателят на ЕС Доналд Туск, както и Жан-Клод Юнкер. Днес той беше вече при евродепутатите, пред които призова Ципрас да дойде да обясни на какво точно гърците са казали "не" на референдума в неделя.

Париж: Гърция трябва да остане в еврозоната

Евентуално преструктуриране на дълга на Гърция не бива вече да е "тема табу", смята френският премиер Манюел Валс. Според него Европа не би трябвало да рискува излизане на една страна от валутния съюз - поради икономически, но преди всичко поради политически причини, съобщи радио RTL вчера. Така премиерът се присъедини към все по-широкия кръг експерти, които открито заговориха за опрощаване част от дълга на Гърция. Това е и едно от нещата, за които настоява и гръцкият премиер Алексис Ципрас. По думите на Валс първото излизане на която и да е страна от валутния съюз ще има последствия за "ръста и за глобалната икономика". "Заложена е не само Гърция, заложена е Европа", предупреди той и добави, че трябва да "се направи всичко за споразумение". "Вратата за преговори е отворена", каза фенският президент Франсоа Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел и прикани Ципрас бързо да направи "сериозни" предложения. "Много ясно заявяваме, че вратата за преговори остава отворена и че срещата на лидерите на страните от еврозоната трябва да се тълкува точно в този смисъл. В същото време заявяваме, че засега не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм", обяви пък Меркел след разговора й в Париж с Оланд.

Банката на БРИКС може да помогне

Достатъчно е Гърция да купи няколко акции на Новата банка за развитие (НБР), създадена от страните от БРИКС, за да получи право на финансиране. Това заяви руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак в интервю за сп. "Индекс на безопасността", цитирано от ТАСС. В БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.
"Ако гърците купят, образно казано, няколко акции и станат член на банката, то могат да претендират да получат от нейните ресурси", изтъква Сторчак, като пояснява, че размерът на вноската не е обвързан със сумата на финансиране. Приемането на нов член в структурата винаги е политическо решение, подчерта обаче руският зам.-министър. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че темата за Гърция не фигурира в дневния ред на срещата на високо равнище на БРИКС, която се провежда утре и вдигиден в Уфа. От април председател на БРИКС е Русия.

Юнкер си пише съобщения с Ципрас

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер смъмри депутати в Европарламента, които му направиха забележка, че не е редно да си гледа телефона по време на дебат. "Не ме прекъсвайте, пиша си с Ципрас", раздразнено обясни шефът на ЕК. Размяната на съобщения между Юнкер и гръцкия премиер Алексис Ципрас стана часове преди извънредната среща на лидерите от еврозоната. Тя беше свикана, след като в неделя гръцките избиратели масово отхвърлиха на референдум предложенията на международните кредитори за реформи в замяна на нова помощ за Гърция. "Работя, така че спрете глупавите шеги, за които няма причина", сопна се Юнкер в отговор на забележките на евродепутати, пред които говори днес сутринта.

Варуфакис поля с бира оставката си

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис поля оставката си с бира. Заедно с жена си Даная Страту той бе заснет да пие пенливата течност в кръчма в центъра на Атина, съобщи британският в. "Дейли Мейл". Компания на бившия министър и съпругата му правели няколко техни приятели, отбелязва вестникът. През цялото време Варуфакис демонстрирал прекрасно настроение. Той се наслаждавал на всяка глътка от бирата и разказвал вицове един след друг, пише изданието. По някое време финансистът започнал да рови в интернет на смартфона си. След края на почерпката Варуфакис и съпругата му се метнали на скутера и заминали за дома си в един от кварталите на столицата.

Грило: Италия да последва примера на Гърция

Рано или късно затъналата в дългове Гърция ще трябва да се "изправи пред излизане от еврото", заяви пред телевизия Си Ен Би Си Бепе Грило, лидер на противопоставящата се на строгите икономии италианска партия "Пет звезди". Според популиста Италия трябва да последва този пример. Превърналият се от комик в политик Грило в неделя пристигна в Атина специално, за да израз подкрепа към гръцкия премир Алексис Ципрас по време на референдума за условията на кредиторите, съобщи агенция "Блумбърг".

Брюксел обсъжда 3 варианта

Брюксел обсъжда три възможни сценария за Гърция след резултатите от референдума в неделя, пише в. "Катимерини". Въпросът е как да се ограничат щетите за еврозоната и да не бъдат обхванати от подобни проблеми и други държави като Испания.

Първият сценарий е свързан с приемането на нова програма за реформи, която ще изисква и ново наливане на средства в икономиката на страната. Това безспорно е най-скъпият вариант от трите, защото изисква покриване на някои дефицити в платежния баланс, възстановяване на вътрешното кредитиране и рекапитализация на гръцките банки. За да стане това обаче, се очаква Атина да предложи структурни промени не само във финансовата си система, но и в икономиката и социалните плащания.

Вторият сценарий включва въвеждането на паралелна валута. Предложението е на германския финансов министър Шойбле. Това означава, че в Гърция ще се появи нещо като хибрид в рамките на еврогрупата. Въвеждането на драхмата паралелно с еврото обаче изисква добре смазана държавна машина и великолепна техническа подготовка, което едва ли е налице сега в страната.

Третият сценарий е контролиран фалит и излизане на Атина от еврозоната. Според източници, които не се разкриват, мнозинството от влиятелните членове на еврогрупата клонят към този вариант, като само Франция и Кипър засега са против. Това е и най-евтиният сценарий за страните от еврозоната и за ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай