Гърция разследва заплахи срещу шефа на МВФ

Гърция разследва заплахи срещу шефа на МВФ | StandartNews.com

Атина. Прокуратурата в Атина се е самосезирала за разследване във връзка с изявлението на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, че е била заплашвана, след като настояваше богатите гърци да си плащат данъците.

Заплахи за живота си е получил и лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас, предаде БНР.

Гръцкото министерство на правосъдието е готово да премине към разследване по случая със заплахите за живота на Кристин Лагард.

Министър Атанасиос изпрати официално писмо към Лагард, в което изразява желанието на гръцките съдебни власти да получат подробна информация за отправените й заплахи. Прокуратурата се нуждае от имена, дати и вида на заплахите, след което ще започне разследване по случая.

Управляващият директор на МВФ, който е сред кредиторите на Гърция, заяви в интервю за медиите, че след изявлението й в Атина относно мерките срещу неплащането на данъци от богатите гърци, тя е получила заплахи за живота си и е увеличила охраната си. МВФ отпусна огромни заеми на Гърция, като сред условията е и борба с корупцията и данъчните измами.

Скоро на пресконференция в Солун и лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас заяви, че получава заплахи за атентат. Той изрази готовност да съдейства на властите по случая, като предаде данните на прокуратурата и лично даде показания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай