Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС | StandartNews.com

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната, само часове преди изтичането на крайният срок за сключване на сделка, съобщава БГНЕС. Премиерът Алексис Ципрас е помолил за помощ от Европейския механизъм за стабилност, се казва в изявление от кабинета му. Искането е за покриване на всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга.

Правителството ще продължи преговорите, търсейки "жизнеспособно споразумение" в рамките на еврозоната, се посочва още в изявлението. Предложението на Ципрас не включва някоя от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори, които се преговарят от месеци.

Този ход е поредният опит на Гърция да принуди международните кредитори, след като разговорите се провалиха през уикенда. Ципрас призова за изненадващ референдум на 5 юли за последния пакет от мерки за строги икономии. Европейските лидери заявиха, че в крайна сметка този вот е за оставане на страната в еврозоната.

Гръцкото правителство обяви, че ще пропусне плащане към Международния валутен фонд днес в момент, когато страната се готви да излезе от защитата на спасителния режим на Европа в полунощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай